Јасеновац – Аушвиц Балкана, усташка империја окрутности

Монографија „Јасеновац – Аушвиц Балкана, усташка империја окрутности”, аутора проф. др Гидеона Грајфа, представљена је 27. августа 2019. године у Свечаној сали Матице српске у Новом Саду. Организатори промоције били су Матица српска и Архив Војводине.

У програму су учествовали проф. др Драган Станић, предсједник Матице српске, господин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, др Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела у Републици Србији, академик Дарко Танасковић и аутор, проф. др Гидеон Грајф. Као специјални гост била је присутна и госпођа Јелена Радојчић, прежјивели логораш из Јасеновца.

Књига „Јасеновац – Аушвиц Балкана, усташка империја окрутности” штампана је у Израелу на хебрејском, српском и енглеском језику. Издавачи монографије су Институт за Холокауст Шем Олам (Израел), Фондација за пројекте едукације о Холокаусту (Мајами, САД) и Академски колеџ Оно (Израел). Чланови уређивачког одбора су професори и историчари из Израела, САД, Норвешке, Италије и Јапана.

Проф. др Гидеон Грајф је историчар холокауста, он је оснивач и директор Међународне експертске групе ГХ-7 за борбу против глорификације и праксе нацизма и неонацистичких активности, истраживач Института за Холокауст „Шем олам“ и аутор многих научних чланака и књига о Аушвицу и фабрикама смрти у Другом свјетском рату.

На почетку програма, у име домаћина, обратио се проф. др Драган Станић, предсједник Матице српске. Он је поздравио све присутне и захвалио проф. др Гидеону Грајфу што их је окупио на овој промоцији у тако великом броју да су чак морали да отворе двије сале како би сви могли да присуствују програму. Публика у другој сали пратила је представљање књиге преко видео бима.

Проф. Станић је у свом обраћању посебно истакао да је неопходно сачинити, иако је то изузетно тешко, што потпунији каталог геноцида и етничког чишћења у свим временима за које постоји историјско свједочанство.

Публици се потом обратио Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, који је, након што је поздравио присутне, рекао да је ово једна од најважнијих књига нашег времена која нас учи да и поред свега не смијемо никога да мрзимо, да не смијемо престати да се боримо за право на живот. Књига која нас учи да никада не смијемо да се светимо и да на зло одговарамо истом мјером, као и да никада, али баш никада, не дозволимо да се заборави зло, да се заборави Јасеновац.

Након Милоша Вучевића присутнима се обратила др Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела. Она је захвалила организаторима што су их све окупили око тако велике и важне теме и рекла да тиме што ће ово бити представљено јавности помажу да истина не оде у заборав.

Након др Фишер, у име другог организатора програма, Архива Војводине, обратио се директор др Небојша Кузмановић. Он је рекао да оно што је за Јевреје Аушвиц, то је за Србе Јасеновац. Истакао је да је проф. Гидеон Грајф водећи свјетски стручњак за истраживање логора смрти Аушвиц а да је монографија коју је направио о Јасеновцу дјело од епохалног значаја. Др Кузмановић је пред скупом изјавио да ће и Архив Војводине допринијети истраживањима др Гидеона Грајфа тиме што ће у наредно издање књиге бити укључена и оригинална документа о Јасеновцу која се налазе у фонду Архива Војводине. На крају свог излагања рекао је да је потпуно увјерен да ће дјело Гидеона Грајфа златним словима бити уписано у меморији српског народа.

Потом се публици обратио академик Дарко Танасковић, доскорашњи амбасадор Србије при Унеско, који је веома надахнуто говорио о књизи проф. Гидеона Грајфа. Академик Танасковић је рекао да се тешко може говорити о књизи пред којом се једино може ћутати. Он се у свом излагању осврнуо на лицитирање бројем жртава у Јасеновцу, од 1.360 до 800.000, рекавши да се тачан број сигурно никада неће сазнати. Говорећи о књизи рекао је да је она изузетно садржајна и богато документована. Истакао је и то да се све више говори о потреби постојања једног меморијала за све пострадале Србе у свим геноцидима и да је ова књига свакако први стамени стуб једног таквог будућег меморијала.

При крају програма ријеч је добио и аутор монографије, проф. др Гидеон Грајф, носилац Сретењског ордена Републике Србије, као и Повеље Витеза Светосавског пацифизма, Министарства иностраних послова Републике Србије.

Проф. др Гидеон Грајф је прво поздравио све присутне а потом је рекао да му је изузетна част што се налази у Војводини, у Новом Саду, у Матици српској, у знак сјећања на све мученике, на све страдале. Посебну захвалност упутио је амбасадорки Израела, др Алони Фишер Кам, као и амбасадорки Љиљани Никшић на великој и несебичној помоћи приликом настајања књиге.

У монографији „Јасеновац – Аушвиц Балкана, усташка империја окрутности” описано је и 57 усташких метода убијања и мучења људи по којима се види да је Јасеновац на свој начин био далеко бруталнији чак и од Аушвица. Он је производ страховите бруталности, варваризма и окрутности. Разлика између Јасеновца и Аушвица је што су у Аушвицу Нијемци користили дио жртава као робове у индустрији смрти док је у Јасеновцу рад служио за понижавање, кажњавање и тортуру. Врхунац усташког злочина представљају концентрациони логори смрти за дјецу какви су постојали у Сиску, Јастребарском и Јасеновцу. Ниједан њемачки логор није био успостављен за дјецу, то је усташки изум који свједочи о невјероватној окрутности и бруталности.

На крају програма проф. др Драган Станић и др Небојша Кузмановић уручили су др Гидеону Грајфу и амбасадорки Кам, у име институција на чијем су челу, пригодне поклоне и захвалнице.

У овој монографији први пут је извршена упоредна анализа Аушвица и Јасеновца. Намјера аутора књиге јесте да пробуди свијест човјечанства о потреби супротстављања свакој расној, религијској и идеолошкој искључивости и повреди људских права. Она није уперена ни против једног народа, религије ни државе, већ против фашистоидних идеологија нацизма, фашизма и усташтва. Циљ монографије јесте да се генерацијама које долазе остави свједочанство о почињеним злочинима.

Програм у Матици српској подржан је од стране Министарства културе и информисања, Министарства спољних послова, Покрајинске Владе и Градске управе за културу Града Новог Сада.

СЊЕЖАНА СТАНИШИЋ
Фото: Бранислав Лучић

Нема коментара

Напишите коментар