Јасеновац табу тема у Хрватској

Редитељ документарно-играног филма „Дневник Диане Будисављевић“ Дана Будисављевић изјавила је да овај филм носи јаку поруку човјечности, али да је Јасеновац табу тема у Хрватској.

– Била ми је велика жеља да овим филмом, на неки начин, не само спасем Диану од заборава, већ да ту њену снагу успијем посредством филмског платна да пренесем на гледаоце. И зато је важно да гледамо овај филм и осјетимо њену снагу у себи – истакла је Будисављевићева за Еуроблиц.

Она је рекла да филм треба да подстакне људе да сами у себи препознају снагу коју је имала та жена и да се одупру данашњим фашизмима.

Према њеним ријечима, Јасеновац је сваке године табу тема у Хрватској.

– Вјероватно знате да ми већ сада имамо двије одвојене комеморације. Немају заједничку комеморацију актуелна политика и представници народа који су страдали у Јасеновцу – Јевреји, Срби и Роми, а још и предсједник Хрватске долази сам, тако да ова ситуација није добра – додала је Будисављевићева.

Српска премијера документарно-играног филма „Дневник Диане Будисављевић“ заказана је за 11. новембар у Комбанк дворани у Београду.

Филм је на Пулском филмском фестивалу 2019. године освојио шест награда.

Диана Будисављевић је аустријски хуманитарац и социјални активиста која је у Другом свјетском рату организовала акцију спасавања и збрињавања 10.000 православе дјеце из усташких логора.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар