Јеминовац: 31 година од злочина над српским цивилима

Код спомен-обиљежја у Јеминовцу у Пожешко-славонској жупанији, служен је помен за 42 српска цивила убијена у децембру 1991. године.

Ријеч је мјештанима Чечавца, Чечавачког Вучјака, Јеминовца, Рушевца и Шњегавића.

– У једном дану убијена су 42 мјештана српске националности, 24 жене и 18 мушкараца, углавном стараца, а један непокретни старац запаљен је у кревету – рекао је замјеник жупана Пожешко-славонске жупаније из реда српске националне мањине Никола Ивановић.

Ивановић је позвао Србе који имају информације о несталим лицима да својим сазнањима помогну институцијама Хрватске.

– Желимо да наши грађани, без обзира на њихову националност, чују о злочину на који смо данас подсјетили. Овом приликом изражавамо жаљење и због свих страдања Хрвата на подручју наше жупаније и Хрватске – рекао је он.

Спомен-обиљежје у Јеминовцу у част страдалих цивила чији посмртни остаци већином нису пронађени, подигли су Вијеће српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније и мјештани.

Вијенце су положили и амбасадор Србије у Хрватској Јелена Милић, замјеник градоначелника Пакраца Мирсада Поповић Дамјановић, делегације Вијећа српске националне мањине Пожешко-славонске, Вировитичко-подравске, Бјеловарско-билогорске жупаније, Градског Вијећа српске националне мањине Пожега те представници удружења антифашиста из Пакраца и Пожеге.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар