15. Сабор Купрешана

Јубиларни 15. Сабор Купрешана одржан је 5. октобра у ресторану „Холидеј“ у Београду

 

БИЉЕЗИ, ОБИЉЕЖИЛИ ДРУЖЕЊЕ КУПРЕШАНА


Јубиларни 15. Сабор Купрешана одржан је 5. октобра у ресторану „Холидеј“ на Лединама у Београду. Купрешани у Србији своје окупљање организују сваке године и то једне у Београду, а друге у Новом Саду. Част да организује овогодишњи 15-ти по реду сусрет Срба са Купреса који живе у Србији припао је Купрешанима настањеним у Београду и они су то учинили на најљепши могући начин. Ријечју, музиком, добром изворном пјесмом и промоцијом књиге „ Купрешки биљези“, аутора Мирка Матића. Више од двије стотине Купрешана одазвало се овом скупу, углавном из Србије, али било је и оних што су превалили дуг пут из завичаја и Бања Луке желећи да присуствују овој манифестацији. Испред организационог одбора све присутне, на почетку вечери, поздравио је Вукан Мишковић предсједник Организационог одбора, а Купрешанима се обратио и Миодраг Линта, пресједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије. Скуп је започео минутом ћутања за све погинуле у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Вукан Мишковић, предсједник организационог одбора 15. Сабора Купрешана званично је отворио ову манифестацију, поздравио све присутне, захвалио се спонзорима, и свим гостима пожелио пријатну и угодну вече.

 

ПОДРШКА ИЗ ЗАВИЧАЈА


Непосредно након тога Михајло Цвијетић, уз Милицу Мишковић, водитеља програма, прочитао је писмо начелника Купреса Гојка Шебеза, упућено присутним Купрешанима јер због обавеза око избора, нажалост, представници општинске власти из Купреса у РС нису могли бити присутни.

„Свим учесницима 15. Купрешког сабора шаљемо топле поздраве са Купреса са жељом да се још више упознате, међусобно зближите и на крају да се лијепо проведете. Нама преостаје да жалимо што се вечерас нећемо дружити са вама због обавеза око избора у Републици Српској и Босни и Херцеговини и свега оног што прати ове изборе. Захваљујемо се организатору на позиву, са жељом да и овај 15-ти по реду Сабор протекне у најбољем реду, а посебно би се захвалио онима који су препознали значај ове манифестације и ораганизовали 1. Купрешки сабор, који ево постаде традиционалан“, наводи се, између осталог, у писму које је начелник општине Купрес Гојко Шебез упутио учесницима сабора.

Михајло Цвјетић је поздравио и др Николу Поповића, редовног члана Академије наука и умјетности Републике Српске, првог академика са простора Купрешке висоравни, наглашавајући „да су сви Купрешани по рођењу и поријеклу поносни на њега и да му желе добро здравље и пуно успјеха у раду“.

Миодраг Линта, пресједник Одбора дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије, поздрвио је присутне у своје и у име Одбора и пожелио им угодну вече.

„Срби са Купрешке висоравни су у 20. вијеку доживјели незапамћена страдања и погром. Доживјели су злочин геноцида за вријеме НДХ, доживјели су страховите злочине и прогоне за вријеме грађанског рата у БиХ. Са подручја општине Купрес протјерано је око пет хиљада Срба. Многи су били присиљени да нађу ново мјесто за живот у Бања Луци, широм Републике Српске, Србије и свијета. Међутим, оно што је најважније, ви нисте заборавили своје коријене, своје поријекло, своју традицију и ово вечерашње 15. дружење је најбољи доказ за то. Са мном за столом се налази група младих Купрешана из Бања Луке који мају велике жеље и амбиције да оснују удружење и покрену низ акција са циљем опстанка оно мало нашег народа у федералном Купресу, као и низ других активности. Вјерујем им, прије свега, зато што су млади и желим им да се повезују са младим земљацима у Србији и широм свијета“, истакао је Миодраг Линта наглашавајући да на младима свијет остаје.

 

ПЈЕСМУ ПЈЕВА СМИЉА ИЗ КУДИЉА


Најављујући даљи програм Михајло Цвијетић изрецитовао је пјесму посвећену Смиљи из Кудиља, која воли младог официра… Био је то увод за најаву Мирка Матића, официра и писца двије књиге везане за Купрес. Прву је представио прошле године на дружењу у Новом Саду и она се звала „Звуци са Купреса“, а друга књига представљена је на овој вечери под називом „ Купрешки биљези“. Марко Матић живи у Бања Луци, а узевши микрофон пожелио је добро вече пријатељима, комшијама, рођацима и кумовима Равњанима, Вуковљанима, Рилићанима, Купрешанима, Малованчанима и како је рекао, на крају, његовим Благајчанима.

Као неко близак перу Матић је своје обраћање, бурно поздрављен од својих земљака, почео са стиховима:

„Ево факат и вријеме дође, да се браћо састајемо овдје, на овоме мјесту честитоме, да зборимо и да говоримо, да пјевамо, да се веселимо и да ову књигу представимо, о животу народа српскога, са Купреса мјеста јуначкога“.

„Књига „ Купрешки биљези“ је наставак моје претходне књиге „Звуци са Купреса“ и оне заједно представљају једну заокружену цјелину, која говори о биљезима, вишевјековном постојању, начину живота , обичајима, традицији, страдању и нестајању Срба са Купреса. Биљези Срба са Купреса су, наша стара имена, говор, народна ношња, темперамент, наши локализми, пјесме, момачке и дјечије игре, наше традиционално обиљежавање вјеских празника и слава, наша јела, народни инструменти, наше цркве, споменици, а највећи и најстарији биљези су наша гробља“, у најкраћем се може извући суштина онога што је Матић рекао својим Купрешанима о најновијој књизи.

Купрешани су до краја вечери уживали у изворним пјесмама у извођењу њиховог земљака Ђоке Марића и сјајном избору музике и пјесама које је за њих припремио оркестар Драгана Пргоњића.

ТЕКСТ И ФОТОГРАФИЈЕ: Жељко ЂЕКИЋ

 

СРПСКИ И ФЕДЕРАЛНИ КУПРЕС


До рата 1992. Године, у општини Купрес, живјело је пет хиљада Срба. У току рата сви они су отишли у избјеглиштво. Највише у Бањалуку и околину, али више стотина њих је нови живот започело у Србији, гдје од раније живи више од 10.000 Купрешана углавном колонизованих послије Другог свјетског рата. На Купрешкој висоравни сада живи око 600 Срба. Од тог броја њих 350 живи у општини Српски Купрес, Република Српска. Општину чине три села, Ново Село, Шеменовци и Мрђановци. Послије рата обновљене су школа, општина, амбуланта и зграда полиције. У Купресу РС постоје два већа привредна објекта за прераду дрвета, добар дио становништва се бави и сточарством, а највећи проблем преставља водоснабдјевање. У општини Купрес која се налази у саставу Федерације БиХ послије рата живи 250 Срба, док у самом граду Купресу живи једва десетак Срба.

 

ПЕРО ЛУГОЊА: ОСНОВАТИ УДРУЖЕЊЕ КУПРЕШАНА У СРПСКОЈ


Миодраг Линта у свом говору помињао је младе Купрешане из Бања Луке, а ми смо једног од њих, Перу Лугоњу, замолили да за Српско коло каже неколико ријечи о проведеним и активностима које планирају да спроведу.

„ Прије свега желио бих се захвалити организатору на позиву и драго ми је да смо присутни на једној оваквој дивној вечери са својим земљацима. Ми смо након 27 година у Равном организовали један велики скуп за Илиндан покушаваући да не заборавимо своје коријене и да од својих предака преузмемо све оне народне обичаје и наставимо традицију купрешких Срба. То је црквена слава храма и лично бих се захвалио оцу Марку који је од највиших структура СПЦ добио и пренио на нас благослов, што нам је била велика подршка и без ње не бисмо могли урадити то што смо урадили. Подржани смо и од начелника општине Купрес у Републици Српској, као и начелника федералног Купреса, гдје живи велики број наших сународника који су се вратили и по свему судећи остају да живе тамо гдје су рођени. Наша жеља је да организујемо удружење Купрешана у РС са сједиштем у Бањалуци, да помогнемо нашим земљацима који су остали на свом огњишту. Очекујем да ће се велики број младих људи одазвати нашој иницијативи и основати своје удружење, како бисмо већ наредне године овакво вече и ми организовали у главном граду РС. Захваљујем се и народном посланику Миодрагу Линти који је препознао нашу идеју и понудио помоћ око организације и сигурно је да ће нам она бити потребна, уосталом, као што је била потребна и већини других раније основаних завичајних удружења“, закључио је Перо Лугоња.

 

Нема коментара

Напишите коментар