Како и када српски држављани могу да уђу у суседне земље

За улазак у Србију од данас ни држављанима Србије ни других држава више није потребно да имају негативан тест на коронавирус, нити посебну дозволу.

У суседним земљама дотле важе различита правила и процедуре за улазак држављана Србије.

За улазак у Хрватску, било туристички или послом, неопходан је негативан Пи-си-ар тест не старији од 72 сата. У оба случаја неопходан је доказ о разлогу боравка у овој земљи- доказ о пословним разлозима или доказ о резервацији смештаја. За странце није обавезан 14-дневни карантин. У овој држави најављују даље попуштање мера, али нема прецизних информација о потпуном отварању граница.

Држављани Србије у Мађарску могу ради посла или уколико имају земљу на територији ове државе. У тим случајевима постоји отворена могућ ност за прелазак границе без ограничења. Када је реч о потпуном отварању границе за наше држављане још увек нема тачних података.

Румунија и Бугарска отварају своје границе за српске држављане првог јуна, и тада неће бити потребни тестови на вирус корона као ни обавезна изолација. Ово је одлучено на видео-састанку четворке коју чине Србија, Грчка, Бугарска и Румунија. Грчка ће своја врата за српске туристе, како је најављено, отворити 15. јуна, преноси Спутњик.

У Босни и Херцеговини је укинута мера самоизолације по уласку у земљу, али је улазак страних држављана могућ само у случају пословних активности или уколико се ради о породицама преминулих који могу да уђу у земљу како би присуствовали сахрани. У оба случаја неопходно је да имају негативан тест на вирус корона стар не више од 48 сати, као и да се јаве надлежној здравственој установи у општини у коју одлазе. Отварање граница ове државе за странце најављено је за први јун.

Границе Црне Горе и даље су затворене, а очекује се да ће улазак српских држављана бити омогућен у јуну. Према предвиђању директора Јуте Александра Сеничића, неће бити неопходни тестови на корона вирус, већ ће се само мерити температура приликом преласка границе.

Комисија за заразне болести Северне Македоније оценила је да се епидемиолошка ситуација изазвана корона вирусом смирује и да је под контролом, тако да је најављено постепено укидање полицијског часа и отварање граница које се очекује 1. или 10. јуна, зависно од слободе кретања у другим земљама. Северна Македонија је једина у региону која на снази има државни карантин, у који се упућују сви грађани који пређу границу.

Албански премијер Еди Рама најавио је да ће границе ове државе бити отворене до краја месеца.

Вест преузета са: B92

Нема коментара

Напишите коментар