КАКО СУ СВЕТИ ПРИДВОРАЧКИ МУЧЕНИЦИ НАКОН 80 ГОДИНА ДОЧЕКАЛИ СПОКОЈ?

Значајног дана 06. октобра 1941.године др Новица Краљевић са својим пријатељима: Др Петром Рундом, Радом Гуровићем, Јефтом Шкором и Васом Поповчевићем организује вађење посмртних остатака Придворачких мученика из Придворачке јаме.

Послије обављене прве есхумације, Придворачки мученици: Михајло Андријашевић, Обрен Стијачић, Јаков Миљановић, Јово Маџар, Лазар Кукурић, Божо Пиџула, Милорад (Божа) Пиџула, Ђорђе Ђурић, Благоје Ђурић, Алекса Соколовић, Стево Миљковић, Трифко Бабић, Бошко Шакота сахрањени су 06.октобра 1941.године у 16,30 сати у Лединицу гробља Подгливље. Лединица се налази поред спомен костурнице објешених православних Срба у Првом свјетском рату.

Придворачки мученици сахрањени су један до другог, у размаку од 150 центиметара, на простору од каменог зида до каменог крста из 1906 године. Ову локацију је одредио др Новица Краљевић. Претходно је 5. октобра 1941. године  свим породицама изјавио саучешће и писмено их обавјестио о сахрани.

Фотодокументацију прве есхумације сачинио је фотограф Данило Сикимић. Од 42 крашке јаме, на којима је извршен злочин геноцид, само је злочин на Придворачкој јами фотодокументован.

Ђорђе Андријашевић син мученика Михајла Андријашевића и Васиљка Потпара-Стијачић сакупили су 39 потписа потомака. Молбу са потписима доставили су Предсједништву СУБНОР БиХ 03. јуна 1988. године. У молби потомци траже да се подигне спомен обиљежје страдалим на Придворачкој јами, да на спомен обиљежју буду исписана имена, имена очева, презимена године рођења и имена оних од којих су убијени.

Трипо Бабић, унук Придворачког мученика Трифка Бабића објављује чланак у листу Епархије Захумско-Херцеговачке „Видослов“ 1998.године. Трипо тражи да надлежне институције дозволе есхумацију и подизање спомен обиљежја Придворачким мученицима.

На Стефандан 09.јануара 2015. године основан је Одбор за градњу заједничког спомен обиљежја Придворачким мученицима. Чланови Одбора су: Слободанка Тановић-Шкоро, Васиљка Потпара-Стијачић, Ђорђе Андријашевић, Милорад Ножица и Жељко Шакота. Предсједница Одбора је госпођа Слободанка Тановић-Шкоро.

Основни циљеви Одбора су:

  • Да се изврши друга есхумација у Подгливљу, да се изврши ДНК анализа и идентификација у Јазу Заводу за судску медицину Републике Српске Јова Маџара, Лазара Кукурића, Божа Пиџуле, Милорада (Божа) Пиџуле, Ђорђа Ђурића, Благоја Ђурића, Алексе Соколовића,
  • да се на Лединици без православног крста подигне заједничко спомен обиљежје,
  • да Сабор Српске православне Цркве донесе одлуку којом се канонизују страдали православни Срби на Придворачкој јами 23.јуна 1941.године,
  • да се есхумирани сахране по други пут на достојанствен начин.

Одбор за градњу заједничког спомен обиљежја Придворачким мученицима донио је 28.марта 2015.године Одлуку да се ЈЗУ Заводу за судску медицину Републике Српске достави захтјев за есхумацију посмртних остатака.

Одбор за градњу спомен обиљежја доставио је податке о страдалим Мученицима, у то вријеме, новинаркама портала „Моја Херцеговина“: Весни Кешељ, Јелени Денди и Николији Бјелици. Оне су објавиле у 19 наставака фељтон о придворичким жртвама.

Одбор од 2015. године одржава помене на гробовима без крстова у Подгливљу.

Одбор од 2015.године активно учествује у Помену на Придворачкој јами.

Одбор за градњу заједничког спомен обиљежја „Придворачким Мученицима“ доставио је Молбу Светом Архијерејском Синоду Српске православне Цркве на Тројчиндан 2019 .године. Одбор у Молби тражи да Сабор донесе одлуку којом се канонизују страдали православни Срби на Придворачкој јами 23.јуна 1941.године, страдали православни Срби на јами Јагодњачи – Ржани до и страдале православне Српкиње поред наше цркве у Невесињу 14.фебруара 1945. године.

Друга есхумација обављена је 09. и 10.јула 2019.године. Есхумација је обављена под надзором др Дражена Дамјанука. Откопавање су обавили радници Саша Бурани и Миленко Бокун. Испред Одбора присутни су били Слободанка Тановић-Шкоро и Милорад Ножица.

Комуникацију са др Жељком Караном директором ЈЗУ Завод за судску медицину Републике Српске и са форензичким генетичарем Др Зораном Обрадовићем имао је од 28.марта 2015. године господин Милорад Ножица.

ЈЗУ Завод за судску медицину Републике Српске доставио је Одбору за градњу спомен обиљежја „Придворачким Мученицима“ налаз вјештачења – извршене ДНК анализе. Налаз је достављен Одбору 05.фебруара 2020.године и заведен је под бројем: 01-0242-04/20.

Нажалост идентификација је била дјелимична. На основу узетих узорака односно мокрих мрља од Јадранке Муцовић и Слободанке Брборић идентификован је Свети Придворачки мученик Јово Маџар.

На помену одржаном на Придворачкој јами, члан Одбора Жељко Шакота представио је потомцима и присутним грађанима извјештај Одбора за градњу заједничког спомен обиљежја Придворачким Мученицима за период од 09. јануара 2015. године до 20. јуна 2020.године. Извјештај је поднесен 20. јуна 2020.године.

Одбор за градњу заједничког спомен обиљежја Придворачким Мученицима по други пут се обратио Светом Архијерејском Синоду Српске православне Цркве 24. јуна 2020.године. Синод је обавјештен о жељи да се Придворачки мученици сахране 06. октобра и да очекујемо одлуку Сабора Српске православне Цркве о њиховој канонизацији.

Сабор Српске православне Цркве је на свом редовном засједању у мају 2022 .године донио одлуку о Светим. Светим су проглашени – Свети Пребиловачки новомученици и остали херцеговачки мученици који су страдали у Другом свјетском рату због своје православне вјере. Сабор Српске православне Цркве уважио је молбу Одбора за подизање заједничког спомен обиљежја Придворачкми Мученицима. Страдали на Придворачкој јами проглашени су Светим.

Заједничко спомен обиљежје у Подгливљу завршено је послије 7 година и 9 мјесеци у мају 2022.године.

Мошти Светих Придворачким Мученика положене су 06.октобра 2022.године у заједничко спомен обиљежје у Подгливљу. Положене су мошти мученика Јова Маџара, Лазара Кукурића, Божа Пиџуле, Милорада (Божа) Пиџуле, Ђорђа Ђурића, Благоја Ђурића и Алексе Соколовића. Литургију је одржао Епископ Захумско-Херцеговачки господин Димитрије Рађеновић са свештенством.

Нажалост 06.октобра 2022.године није дочекао члан Одбора Ђорђе Андријашевић, Јадранка Муцовић, Софија Салатић и Зорка Ружић. По полагању моштију, на спомен обиљежју се Исповиједила Слободанка Тановић-Шкоро у присуству потомака и присутних грађана.

Седам потомака Светих Придворачких мученика Јова Маџара дошло је из Београда, Бања Луке, Љубиња и Требиња у Подгливље. Они су у знак захвалности, позвали Чланове Одбора и присутне грађане да сврате у ресторан Тарана, да по нашем старом обичају попијемо ракију за спокој њихових душа.

Послије 7 година и 9 мјесеци Одбор за градњу заједничког спомен обиљежја Придворачким Мученицима престаје са радом, јер су остварени сви усвојени циљеви.

О Светим Придворачким Мученицима снимаће се документарно-играни филмови, писаће се књиге.

Вјерујући српски народе: Срећан вам Васкрс Светих Придворачких Мученика.

 

Град Требиње, 14.октобра 2022.г.

 

Члан Одбора

Жељко Шакота

Извор: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар