Мјештани Српске Тишине код Шамца на парастосу убијеним сродницима

Мјештани Српске Тишине код Шамца данас су одали почаст својим сродницима који су страдали у Другом свјетском рату, од којих је од усташке руке на данашњи дан убијено 56, а само три су успјела да преживе и дочекају дубоку старост да свједоче о злочину.

Парастос је данас служен за 128 српских мјештана, међу којима је било и дјеце, као и за 10 погинулих бораца и три цивила, који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату. Ђоко Пупчевић из Мјесне борачке организације Српска Тишина истакао је да су жртве погубљене само зато што су вјеровале својим комшијама усташама, само зато што су православци, Срби који ником никада нису ништа учинили.

„Они су били домаћини, пољопривредници и недужни су страдали“, рекао је Пупчевић, додајући да се данас поклањају њиховим великим жртвама. Присјећајући се предака, мјештанин Лазар Вакић је испричао да је изгубио седам чланова породице.

„На данашњи дан су сви мушкарци изнад 18 година који су се затекли у Српској Тишини превезени скелом преко Саве и стријељани у Славонаском Шамцу. Остали код куће су покупљени и стријељани. Само три су препливала Саву, пресвукла се и преживјела. Они су дочекали дубоку старост“, прича Вакић. Ружа Којић из Српске Тишине изгубила је оца Ђорђа Арсенића, којег није ни упамтила.

„Послије смрти оца остала је мајка сама са четворо дјеце. Била сам најмлађа, имала сам тек шест недјеља, брат Илија пет година, сестра Милка девет и брат Томо 13 година. Данас и сваке године дајем помен, долазим овдје“, каже Којићева.

Предсједник Скупштине општине Шамац Симо Варадиновић сматра посебним задатком да се његује сјећање на жртве и преноси на млађа поколења да се никада не заборави. Заупокојене литургије служене су у црквама у Шамцу и у Тишини, те положени вијенци и прислужене свијеће на споменик у Шамцу и Српској Тишини.

Вијенце су на оба споменика положили представници општине Шамац, представници општинске Борачке организације, Мјесне борачке организације, потомци и други. Усташе су 1. децембра 1944. године свирепо убиле и 12 људи из Шамца, двоје из Брвника и једно лице из Писара.

Парастосу су, осим потомака, присуствовали представници Скупштине општине, начелник општинског Одјељења за општу управу Наташа Маринковић, предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић, директор Дома здравља Лепа Тривић и други.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар