Како живе српски повратници у Брусници код Маглаја?

Од 120 пријератних српских домаћинстава, у Брусницу код Маглаја вратило се тек око 10 одсто мјештана и то оних чије су куће ближе путној комуникацији. Остали немају ни проходан пут, струју, а куће у којима су одрастале генерације, збрисане су са лица земље. Многи су заинтересовани за обнову, али им треба помоћ и подршка.

– Имали смо све – са сјетом се присјећа Сретко Павловић, обилазећи оно што је остало од његовог домаћинства. Живи у Буковачким Чивчијама код Добоја, али завичај вуче, па често дође. Направио је викендицу у Брусници да има гдје да дође, али су му запалили прије четири године. Одустао није, па је поправио стару зграду у којој бар може да преспава. Има око 140 дунума земље и нема намјеру да је се одрекне.

– Земљу на којој сам се родио никад нећу продати – јасан је Павловић.

До темеља је уништено и домаћинство Жарка Никића, који са породицом живи у Теслићу. И њему је завичај у срцу. Каже да би се радо вратио да може.

Павловићи, Кандићи, Лазаревићи, Бајкановићи, Петровићи и други, некада су били узорни домаћини у Бријесници. Сада не постоји кућа у којој неко живи. Из Бруснице потиче и Милка Савић. И њене куће нема, па је њена породица обновила кућу у сусједној Јабланици.

– У почетку се долазило љети, послије и зими да би се провјерило да ли је све у реду, да није пукла цијев и слично. Обиђем и братову кућу, као и кућу рођака. Ако неко пође у Брусницу, јави се, мени је душа пуна – каже Савићева.

До Бруснице није лако ни доћи. Лош пут, све зарасло и пусто. За обнову је тренутно заинтересовано око 25 породица, па су се окупили у удружење како би обезбиједили бар дио инфрастуктуре.

– Наша идеја је да им на кућиште доведемо стуб са струјом, привремени прикључак. Онда могу из властитих средстава нешто да ради, да однекуд крену, али без струје и пута не могу ништа – каже Здравко Стојановић из овог удружења.

Траже помоћ свих надлежних како би што прије добили струју. Средства за санацију пута обезбиједило је надлежно федерално министарство, али већ сада извијесно је да то неће бити ни до идуће године. Док то чекају, изградили су брвнару у којој се могу окупљати. Помогли су им ОЕБС и Амбасада Шведске.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар