АКТУЕЛНО:

Кецмановић: Атмосфера у БиХ гора него прије и непосредно након рата

Професор Ненад Кецмановић оцијенио је да је политичка атмосфера у БиХ „гора него уочи и непосредно након рата“, четврт вијека послије „благотворног“ протектората високог представника.

Овакве идеје су, истакао је Кецмановић, веома опасне због тога што могу изазвати нове политичке, па и оружане сукобе који би се неминовно прелили на Србију и Хрватску, онда и на читав регион, а можда и далеко шире, јер би многи актери у свијету заузели своју страну у конфликту у БиХ.

– Волио бих да претјерујем ако кажем да онај ко дира у Дејтонски споразум можда прижељкује трећи свјетски рат. Не би било први пут да Сарајево постане детонатор таквог рата. У најмању руку, то је озбиљан атак на мир и стабилност у региону, у шта се сви заклињу – рекао је Кецмановић за „Спутњик“.

Он сматра да је Дејтонски споразум са анексима реални максимум који се могао постићи у БиХ.

– Неки нови и бољи споразум, који би прихватиле све три стране, не само да није понуђен, него нико нема ни идеју како би изгледао. Штавише, ни онај стари данас не би хтјели сви поново да потпишу – навео је Кецмановић.

Кецамновић сматра да би се свака расправа о промјени Дејтонског споразума завршила ријечима „спасавај га да не буде још горе“.

Према његовим ријечима, центар западне моћи није направио унитарну БиХ ни када је био једина суперсила, а глобални однос снага се у међувремену знатно промијенио и активни политичари, који доносе одлуке, морају да воде рачуна о новој реалности.

– Шта уопште значи наметнути? Употребу војне силе или политичких притисака?Сила би изазвала контрасилу, а то значи рат, без обзира на однос снага – навео је Кецамновић.

Додао је како не не вјерује да би Европа била спремна да подржи тако нешто у своме дворишту, са новим таласима избјеглица и хуманитарном катастрофом, а и Русија и Кина не би то посматрале скрштених руку.

Професор Уставног права и бивши дипломата БиХ Златко Диздаревић нагласио је да БиХ „живи потпуну државотворну хистерију“ која не може још дуго да опстане.

– То шта ће бити са Дејтонским споразумом – хоће ли или неће бити распада земље – зависи од великих сила, које имају свој интерес у БиХ. Американци имају интерес да ојачају НАТО и да увуку БиХ, односно цијели Балкан у НАТО, а Руси интерес да направе границу према НАТО овдје. Како ће се то завршити то зависи од њих, а не од нас – рекао је он.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар