Арно Гујон са Србима из Словеније за Светог Николу

Арно Гујон, в.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, борави 19. и 20. децембра 2020. године у својој првој службеној посети Словенији.

У склопу обележавања великог српског верског празника Светог Николе и подршке новоотвореним допунским школама српског језика у Словенији у просторијама Амбасаде Републике Србије у Љубљани, Арно Гујон је истакао: „Задовољство ми је што сам своју прву званичну посету започео на дан једне од највећих српских слава Светог Николе, коју православци широм света обележавају. Када сам прихватио место директора, желео сам да једна од првих активности буде обилазак допунских школа и унапређење наставе српског језика у виду донације уџбеника. Овом приликом обезбедили смо 1500 уџбеника и комплета лектире за основну школу. Ми смо ту да помогнемо и покажемо бригу државе Србије према сваком припаднику српског народа ма где се он налазио, пре свега почевши од најмлађих који представљају нашу будућност. Ово је наставак акције коју Управа дуги низ година спроводи и добар је начин за очување ћириличног писма.“

У просторијама Амбасаде Републике Србије у Љубљани, в.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон одржао је онлајн час у дигиталној учионици, уз присуство ђака и наставника. Током часа, директор Гујон је на приступачан начин деци испричао како је он научио српски језик.

Рад допунске школе српског језика у Словенији, отпочео је школске 2020/2021. године. Пројекат допунске наставе српског језика у Словенији реализован је заједничким напорима надлежних институција Републике Србије, више српских удружења у Словенији, свештеника СПЦ, бројних појединаца и заинтересованих родитеља. До сада је формирано 60 наставних група са 817 ученика.

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону , на основу годишњег плана рада спроводи набавку и дистрибуцију уџбеника намењених допунским школама српског језика у региону и дијаспори. У току 2020. године, дистрибуирано је преко 4.000 уџбеника и едукативних публикација на српском језику за потребе допунске наставе српског језика у иностранству.

Током посете, Арно Гујон је одржао састанак са Зораном Влатковић, амбасадорком РС у Републици Словенији и обишао православни храм Св. Ћирила и Методија, Парохијски дом у Љубљани у пратњи старешине храма, свештеника Александра Обрадовића.

Извор: dijasporta.gov.rs

Нема коментара

Напишите коментар