Кљајићево на свечан начин обиљежило слободарске датуме

Слободан Михајловић – Боцо: Поносни смо на нашу јуначку историју!


На Тргу 8. кордунашке ударне дивизије у Кљајићеву, у организацији Удружења бораца ратова 1991-1999. године – Осма кордунашка ударна дивизија, а поводом празника Дана борца и Дана устанка, положени су вијенци на споменик народном хероју Милошу Кљајићу, као и борцима погинулим у ратовима за очување Срба на просторима бивше Југославије: Зорану Трбојевићу, Здравку Стрики и Љубомиру Кнежевићу.

Након свечаног чина полагања венаца учесници манифестације су се упутили на Бурдушево брдо, где је уприличен ручак за све учеснике.

Након извођења пјесме ,,На Кордуну гроб до гроба“, предсједник удружења Слободан Михајловић – Боцо поздравио је присутне.

– Његујемо сјећање да слободарске дане и историју која је јуначка. Ми смо као и наши преци дали војничку ријеч да ћемо чувати своју земљу – рекао је Михајловић који је потом уручио заслужнима повеље за подршку у остваривању и неговању традиција НОР а и ратова 1990 – 1999:

Повеље су додијељене локалној самоуправи Града Сомбора, Првом наставном центру Војске Србије, Министарству одбране ВС у Сомбору, Полицијској управи Сомбор, Војводина шуме Сомбор, Месној заједници Кљајићево и Удружење бораца Растина,Савезу Срба из региона, Коалицији удружења избјеглица из Београда и Завичајном клуб Кордунаша

Појединачна признања додијељена су Љубомиру Микићу, Лазу Танасићу, Петру Грабежу, Драгомиру Лалићу, Ђуру Лацковићу, Бранку Шоштарићу, Бранку Мраовићу, Душану Вујашковићу, Радмили Шарац, Илији Радичанину, Милану Јовановићу, Светозару Данчуу, Душку Дејановићу и Милошу Кљајићу.

Скуп је поздравио и предједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта који је у свом говору подсјетио на три катастрофе српског народа током двадесетог вијека – Први свјетски рат, злогласну НДХ и несрећне деведесете године.

 

– Многи маши земљаци су протјерани са својих вијековних огњишта, али иако смо доживјели велике катастрофе не смијемо да заборавимо своје коријене. Потребно је да се окупљамо и чувамо идентитет крајишких Срба – рекао је Линта напомињући да се мора уложити напор да свијет сазна истину о Србима као страдалничком народу.

Осим житеља Кљајићева и околних места, скупу је присуствовало више од 80 учесника из области друштвено-политичког живота из Београда, Новог Сада, Бечеја, Сомбора и Растине.

Између осталих овом скупу присуствовали су народни посланици у покрајинској скупштини Драгомир Лалић и Нада Мандић, вијећник за пољопривреду града Сомбора мр. Дарко Радуловић, замјеник начелнице градске управе града Сомбора Љубомир Микић, предсједник Координације удружења избјеглица Миле Шапић, представник Војске Србије мајор Небојша Мијаиловићу, представник МУП Дарко Шушњар, предсједник Удружења бораца ратова 1991-1995″Осма кордунашка ударна дивизија Ђуро Шкаљац, у име Војводинашуме Васо Рокнић, СУБНОР Бечеј Ђуро Лацковић, повереник МО Чонопља и кординатор Месних одбора сеоских организација СНС Дарко Смиљанић, преставнник МЗ Кљајићево Богдан Јанчић, представник Куглашког клуба Кљајићево Владо Бојанић…

РСК – (Редакција Српског Кола)

Нема коментара

Напишите коментар