Цвијета Кнежевић – жена косац

Цвијета Кнежевић, једна од ријетких жена које имају за хоби косидбу, рођена је у селу Гелићи, код Котор Вароши у Републици Српској, а од 1980. године живи у Бачком Добром пољу, селу у самом срцу Бачке.

Косидбу је, каже, завољела још од малих ногу гледајући дједа и оца како косе у родном крају, а данас се такмичи широм Србије и региона у овом старом српском „спорту“.

„ Мој отац Раде и мајка Јела Гелић имају нас четири кћерке. Ја сам трећа по реду. Мене су увијек више привлачили такозвани, мушки послови у односу на женске, ваљда због тога што је мој отац шта год да је радио увијек и мене водио са собом, тако да сам ја од дјетињства у пољу. Отац је желио сина, а пошто га није добио, и сестре и ја смо научиле да косимо са 13 година“, прича кроз смијех Цвијета док екипи „Српског кола“ показује фотографије са такмичења у косидби, а има их много.

„Играла сам и фудбал за женски ФК „Војводина“ и „Индекс“ из Новог Сада. Први такмичарски откос направила сам на косидби у Буковцу. Имам освојена два прва мјеста из Смедерева 2016. и 2017. године, а друго и треће мјесто са међународног такмичења у Словенији. Прошле године у Републици Српској у Смољанима –Босански Петровац, освојила сам прво мјесто, на Маглићу 2015. и 2016. такође прво мјесто“, поносно истиче Цвијета која је у овом хобију отишла и корак даље па је данас предсједник удружења „Војвођанска косидба“ и организатор косидбе у Бачком Добром Пољу.

Цвијета је и породично успјешна и остварена супруга и мајка.

„Живим са супругом Жељком у срећном браку већ двадесет година. Имам сина Милана и кћерку Милану. Они су ми највећа подршка и мотивација у свему што радим“, наглашава наша саговорница Цвијета која је данас запослена у фирми „Carnex“ у Врбасу, а како нам је испричала у животу је радила често тешке послове да би својој дјеци омогућила пристојан живот .

„Живот нас научи свему. У мојој породици само ја сам запослена, а уз то отплаћујемo стамбени кредит“, отворила је душу храбра Цвијета али се сјај у њеним очима појавио поново када смо је питали за родни крај.

„Јуче сам стигла из родног села Гелићи. То је село у планини кроз које протиче прелијепа ријека Врбања. Школа нам је била далеко, то је мене и моју породицу и одвело у Бачко Добро поље. Радо одлазим тамо, а имам жељу да организујем једну косидбу у мом селу, а вољела бих и да подстакнем сарадњу Котор Вароши и Врбаса као општина“, завршава овај разговор Цвијета са позивом свим људима добре воље који могу финансијски да јој пруже подршку да би одлазила на косидбе ван Србије, попут Словеније и Републике Српске, а број телефона на који се Цвијети могу јавити потенцијални донатори је 064/504-7925.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар