Косибаше се окупиле на традиционалној Косидби на Рајцу

Једном махни, двапут дахни


Kосидба на Рајцу окупља Србе са свих страна, али су јој главнo обиљежје ове као и претходних година давали Крајишници и они који су поријеклом из Крајине. И по косцима, али и саставу КУД-ова који наступају на позорници и по посјетиоцима. И ове као и предходних двадесетак година у шумарку педесетак метара од ливаде на којој је организовано такмичење и прелијепог изворчића где се хладило вино, ракија и пиво, у недељу, 14. јула стигли су и Личани, истакли српску заставу и у свом стилу – уз пиће, јањеће и прасеће печење – дружили се уз причу и шалу, лаке и тешке, глобалне и локалне, савремене и историјске теме. Најприје је запаљена свијећа и одата пошта свима страдалима у грађанском рату у Хрватској и геноциду над Србима током Другог свјетског рата. За столом су били Дане Сурла, Милан Контић Пишта, Жељко Дробац, Илија Маричић, Перо Драгићевић, Жељко Ђекић, Велимир Јапунџић, Булат…Ту су угошћени и предсједник Српског културног друштва Никола Церовац и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић.

Иначе, Косидба на Рајцу је мјесто гдје сваке године, а прве недеље послије Петровдана стижу врхунски косци, често побједници свих претходних косидби јер се одржава на крају сезоне кошења. Тако је Драго Влачић са Романије  стигао послије косидбе на Гвозну код Калиновика у Републици Српској гдје је током рата косио генерал Ратко Младић, а данас косцима част својим присуством указује његов син Дарко. Влачић је у екипном дијелу такмичења предводио косце из Републике Српске. Стигли су и Неђо Керлец који је предводио трећепласирани тим из Новог Сада „Јањ“, те Милош Тркуља главни од косача Босанског Петровца, вицешампиона. Најбоља од пет екипа била је „Србија“ коју су чинили  Крајишници Драго Богавац и Зоран Ракета, те Вук Вучковић из Прељине и Винко Кецман из Босанског Петровца, побједник свих овогодишњих косидби. Винко је на Рајцу досада три пута побиједио. Косидба на Рајцу окупила је 42 косца (међу њима и две косачице) у ревијалном и 18 косаца у такмичарском дијелу.

Побједник овогодишње, 46. по реду, „Косидбе на Рајцу” је Милорад Сладојевић из Мркоњић Града. Тако су одлучиле судије Драго Иванић, Раде Будисављевић, Милија Лековић, Миленко Милекић и Мирослав Ђурђић. Сладојевићу је ово седма „Златна коса”. Друго мјесто освојио је 21-годишњи младић Вук Вучковић, који је прошле године био први, а треће Винко Кецман. Ђидија, косач који се истиче кошењем, али и својом појавом, а неда испред себе ни кад се заигра коло или пије је Милисав Нешић из Славковице код Љига. Након дефила од позорнице гдје се свечано отвара косидба до ливаде гдје се одвија такмичење почело је кошење, а први је – након што се прекрстио – замахнуо Нешић. Да споменемо и неке од осталих косаца: Небојша Спасојевић из Бањалуке, Бошко Миљуш, Милорад Мрђа, Марко Мирић, овогодишњи побједник косидбе на Романији, Бранислав Ранковић, Радош Котлаја који је ове године ширину откоса помјерио на 5,5 метара!

-Овде стижу највеће косибаше на Балкану и зато ми је драго што сам и ја на Рајцу. Ове године је мало већа конкуренција, али сви смо побједници. Овде је прије свега важно фино дружење, рекао је Сладојевић за Српско коло.

Учесник и побједник многих косидби Драго Богавац из Инђије нам поносно показује пехар за екипу Србија.

– Задовољан сам и с обзиром да сам нешто старији била ми је част косити поред најбољих косаца. Косачки занат сам испекао на Динари изнад града Сиња и ријеке Цетине, каже Драго. Међу косцима у ревијалном делу била је и Слађана Божић из Алексинца која нам каже:

-За мене је много важно да живи традиција и веома је битно ово јединство којим косци одишу.

Косидба на мобама је стари српски обичај испомагања. Ова на Рајцу, гдје је споменик јунацима Колубарске битке, је „нешто посебно“, како су нам рекли пензионери који су аутобусом стигли из Алексинца. Косидбу је отворио предсједник општине Љиг Драган Лазаревић, а присутне је у име Владе Србије и Министарства локалне самоуправе поздравио Горан Стевић који је истакао да је манифестација Косидба на Рајцу уврштена у стратегију развоја пољопривреде.

-Србија без сељака не може, не може без јаке пољопривреде, рекао је Стевић.

У умјетничком дијелу програма наступили су између осталих група „Завичај“ састављена од пјевача поријеклом из Босанског Петровца коју води Горан Марјановић из Сурдука и пјевачка група „Кордун“ из Инђије која нам је отпјевала:

Поздрави ми Крајину и све живо доље, поздрави ми Троглав и Ливањско поље, Поздрави ми Крајину вјечну рану бајну, несницу моју стару, родну кућу и Динару.

Д. Башовић

Антрфиле

Оцењивање сваког косача врши се:По броју откоса,по ширини првог откоса,по брзини покошене парцеле,по квалитету покошене парцеле.Најуспешнији такмичар, односно првопласирани добија награду Златна коса и директно се квалификују за такмичење косача на туристичкој манифестацији Косидба на Рајцу за наредну године.

 

Нема коментара

Напишите коментар