Књига доктора Лазића – потресно свједочанство рата

У оквиру манифестације „Сретењски дани“ вечерас је на Палама организована промоција другог, допуњеног издања књиге „Дневник ратног хирурга“ аутора Миодрага Лазића, коју је постхумно објавила Новинска агенција Републике Српске „Срна“.

Уредник издања Бранислав Илић рекао је вечерас да су Паљани промоцију проширеног, постхумног издања књиге чекали дуго, и да се она одржава на велики празник Сретења Господњег, празника првог сусрета човјека и Бога.

„Примјерено је да се књига промовише на велики празник јер у лику и дјелу Миодрага Лазића има нечега узвишеног и христоликог. Он је сав свој живот и дјело, руководећи се управо хришћанским начелима, посветио без остатка свом народу“, изјавио је Илић новинарима прије промоције, додајући да из сваког реда овог Лазићевог дневника избија необично јака емоција.

Илић истиче да је књига истовремено снажно антиратно дјело јер доноси причу о рату из најоштријег угла, из хируршких сала, гдје се рат може сагледати у свом најужаснијем, најбруталнијем облику, када на рукама љекара умиру не само борци, него жене, старци, дјеца.

Он наводи да је књига постала најтраженија у српском народу и постала буквар патриотизма и хуманости, те да ће на њој генерације које долазе учити како се бранила слобода и чувао кућни праг и коликом цијеном је плаћена слобода српскога народа.

Илић додаје да је „Дневник ратног хирурга“ споменик човјеку израслом у тешком
времену великих страдања и мале наде.

Рецензент књиге Зоран Жужа подсјетио је да је прво издање књиге штампано одмах послије рата и представља најаутентичнији облик дневничке прозе, а друго, допуњено издање има предговор, поговор, нека дјела која су у међувремену написана о доктору Миодрагу Лазићу.

Жужа поручује да не постоји бољи тренутак да се књига „Дневник ратног хирурга“ представи него вечерас, на Сретење Господње, јер овај празник свих Срба уједињује и Дан државности Србије, Дан бораца.

Он је истакао да се ова књига кратких реченица, писана у журби између двије операције у борби за живот човјека, чита у једном даху.

„Доктор Лазић је спасио много људских живота у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. У једном дијелу аутор каже да `све што се у рату не запише, то се заборави јер догађај престижу један други`. И због тога је ова књига једно велико свједочанство о тешком ратишту, једном о најтежих ратишта у којем је често зависила судбина цијелог рата за Републику Српску, слободу српског народа“, навео је Жужа.

Према његовим ријечима, читајући књигу, проживљавамо све офанзиве, доживљавамо поново све наше губитке, али срећни због живота који су спасени.

Аутор често у књизи говори и о својим сународницима у Србији и о потреби уједињења Срба с ове и с оне стране Дрине у великој невољи која се зове грађански рат у БиХ.

Жужа истиче да је књига штампана и на енглеском језику како би дошли до великог броја читалаца због тога што свједочи истину и што јесте истина о свему ономе што се дешавало српском народу у претходном одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да са посебним емоцијама вечерас доживљавају промоцију књиге, јер је немјерљив допринос дао доктор Лазић и остали хирурзи, медицинске сестре, болничко особље за одбрану Сарајевско-романијске регије и Републике Српске.

За све вријеме боравка на ратиштима, доктор Лазић је водио свој ратни дневник, који је 1996. године угледао свјетлост дана.

Доктор Миодраг Лазић је током деведесетих година прошлог вијека био ратни хирург добровољац у Републици Српској Kрајини и Републици Српској. Као хирург учествовао је у пробоју коридора 1992. године, био је добровољац у ратној болници „Коран“ на Палама и један од оснивача болнице „Жица“ у Блажују, на првој линији фронта у Сарајеву.

Хирург Миодраг Лазић /65/ преминуо је 14. априла 2020. године у Нишу од посљедица вируса корона, а сахрањен је 18. априла на нишком Новом гробљу.

Манифестацију „Сретењски дани“ организује Културно-спортски центар Пале, под покровитељством општине Пале.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар