Код Вировитице срушен споменик козарској дјеци и борцима због паркинга

У Носковачкој Дубрави, мјесту у Вировитичко-подравској жупанији у Хрватској, срушен је споменик посвећен српској дјеци са Поткозарја која су страдала у Независној Држави Хрватској, погинулим борцима војвођанских бригада и жртвама усташког терора, а разлог је намјера локалне власти да направи паркинг.

Споменик је изграђен педесетих година прошлог вијека, а у склопу њега налазила се и спомен-костурница. Испред њега се, према ријечима замјеника вировитичко-подравског жупана Игора Павковића, сваке године одавала почаст погинулима.

Али, како наводи, сада би све то требало пребацити двадесетак метара даље како би се на његовом мјесту изградило паркиралиште.

– Током радова на уклањању споменика и костурнице појавиле су се кости војвођанских бораца – наводи Павковић.

Пребацивање споменика и костурнице, како пише портал „Новости“, иницирала је Јавна установа за управљање заштићеним дијеловима природе и еколошком мрежом Вировитичко-подравске жупаније, испред чије се управне зграде споменик и налази.

Они на том мјесту желе да изграде паркиралиште за аутобусе због потреба хостела и прихватилишта.

– Због појаве костију, позвана је полиција, која је направила увиђај и затворила градилиште док се то питање на ријеши – наводи Павковић.

Постоји консензус да кости буду премјештене на мјесно гробље и тамо сахрањене. То је и став Његовог преосвештенства епископа пакрачко-славонског Јована.

До краја ове седмице биће одржан састанак представника Срба и Српске православне цркве са локалим властима како би проблем био ријешен.

Павковић и представници српске заједнице, без обзира на костурницу, сматрају да споменик који је сада срушен, ипак, негдје треба да постоји.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар