Којић: Инцко да се упозна о страшним страдањима српског народа

Хашки трибунал суди појединцима и ја заиста не знам на основу чега је Инцко донио закључак да је ту ријеч о колективној одговорности, изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић гостујући у Дневнику плус наше телевизије.

Којић је нагласио да је у писму које је Инцко упутио предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу посебно забрињавајуће Инцково непознавање елементарних, односно правних ствари које се односе на оснивачке акте Хашког трибунала и правосудних институција на нивоу БиХ.

– У оснивачком акту, то јест статуту Хашког трибунала јасно и децидно је наведено да Хашки трибунал суди појединцима, а не колективитетима и државама. Међутим, Инцко је управо кроз то своје писмо алудирао, и то врло директно, да бисе доношењем једне такве одлуке за коју је и дао одређени рок, скинула колективна одговорност са српског народа – истакао је Инцко.

Као прави одговор на Инцково писмо Којић каже да би му сугерисао му да дође на сва важнија стратишта српског народа и да се упозна о страшним страдањима српског народа у посљедњем рату, што самим тим не шаљемо поруку да други народи нису страдали.

– Позивам Инцка да дође у институцију Републичког центра па да му дамо све доказе који се односе на страдање Срба и да покуша можда мало реалније гледати на рат и ратне догађаје, а не да то буде једнострана, пројектована слика и покушај наметања колективне одговорности – нагласио је Којић.

Којић упозорава на то да се боји да се послије оваквих ствари „легитимитет Републике Српске у данашњем облику може да се довести у питање“.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар