Којић: Неидентификовани посмртни остаци не смију бити укопани у Сребреници

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је данас Срни да је недопустиво да у Меморијалном центру Поточари код Сребренице буду укопана неидентификована тијела, што је најавио бошњачки члан Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Амор Машовић.

– То не смију урадити и, ако се то деси, ми ћемо предузети контрамјере. Недопустиво је да неидентификована тијела буду сахрањена у Меморијалном центру Поточари. Ако су посмртни остаци неидентификовани, не знамо националност и вјероисповијест, односно којем народу је припадало то лице – нагласио је Којић.

Којић је истакао да није хумано да Србин буде сахрањен по муслиманским вјерским обичајима и да изнад његовог гроба буде муслиманско вјерско обиљежје.

– На тај начин се не могу третирати жртве и њихове породице. То отвара могућност за манипулације. Очигледно је да Бошњаци више не презају да јавно говоре о манипулацијама у вези са ратом и несталим лицима, а које су посебно присутне и видљиве у Меморијалном центру Поточари и Сребреници – указао је Којић.

Он захтијева од српских представника у Колегијуму директора и Управном одбору Института за тражење несталих лица БиХ да не дозволе укоп неидентификованих посмртних остатака, као и интервенцију међународне заједнице која треба макар да осуди Машовићев покушај да то учини.

Којић је подсјетио да се у три спомен-костурнице у Републици Српској налази 635 неидентификованих тијела, а ранијих година утврђено је да се у једној од њих налазе посмртни остаци Бошњака који су послије идентификације предати породицама да би били сахрањени у складу са њиховим вјерским обичајима.

– Са породицама несталих тражили смо да неидентификована тијела, која су укопана на гробљу у Високом, буду ископана како би са њих поново били узети узорци за анализу и да она буду дио ревизије која је рађена у спомен-костурницама и мртвачницама, а у оквиру које су у многим случајевима утврђени нови идентитети. Циљ је да се дође до идентитета тих људи и да посмртни остаци буду предати породицама – без обзира на то којем народу припадају – истакао је Којић.

Према његовим ријечима, Бошњаци упорно бјеже од тога јер манипулишу несталим лицима, процесом тражења несталих, Централном евиденцијом несталих, а сада и неидентификованим лицима.

-Очигледно то чине са намјером да дођу до броја страдалих у Сребреници који су наметнули и прије него што су лица била идентификована. На спомен-обиљежју у Поточарима је један број, а, број идентификованих је, уствари, значајно мањи. Питање је којем народу припадају ти посмртни остаци и колико их је јер је било много ситуација да се радило само о дијеловима тијела – рекао је Којић.

Бошњачки члан Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Амор Машовић најавио је да ће 11. јула у Поточарима код Сребренице бити сахрањена и 82 неидентификована лица.

Удружења која окупљају српске жртве траже да Машовићева намјера буде спријечена јер постоји оправдан страх и сумња да је ријеч о српским жртвама.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар