У Радићу код Босанске Крупе освештана плоча српским борцима и цивилима

Спомен-плоча за 23 погинула борца Војске Републике Српске /ВРС/ и четири српска цивила страдала у минулом рату освештана је данас у Храму Покрова Пресвете Богородице у Радићу, у федералној општини Босанска Крупа.

Спомен-плочу је, уз благослов Његовог преосвештенства епископа бихаћко- петровачког Сергија, поставила општинска Борачка организација из Крупе на Уни, а парастос су служили свештеници Милош Црепуља и Саво Јанковић.

Делегације општине Крупа на Уни у Републици Српској, локалне Борачке организације и Организације породица погинулих бораца положиле су цвијеће и прислужиле свијеће.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић рекао је да је ово прва спомен-плоча постављена за борце 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде погинуле у Босанској Крупи.

„Данас је била прилика да се сјетимо страдалих и састанемо са њиховим породицама. Ово ће бити мјесто гдје ћемо се окупљати у наредном периоду“, рекао је Кљајић.

Предсједник Борачке организације Крупа на Уни Раде Милешевић рекао је да је спомен-плоча постављена уз подршку општинске управе.

„Планирамо да поставимо спомен-плоче у још пет храмова на подручју Босанске Крупе – у насељима Врањска, Јасеница, Гориња, Суваја, Горњи Петровићи. За ове активности тражићемо помоћ ресорног министарства“, рекао је Милешевић.

Милешевић је навео да Борачка организација сваке године организује посјете породицама погинулих бораца које живе у Федерацији БиХ, у општини Босанска Крупа.

Он је нагласио да су у општини Крупа на Уни завршене активности у вези са подизањем спомен-обиљежја погинулим борцима.

„Подигнуто је централно спомен-обиљежје у Доњем Дубовику и још шест спомен-обиљежја у свим мјесним заједницама“, рекао је Милешевић.

У протеклом рату погинуло је 310 припадника бригаде 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде ВРС, а њих 938 је рањено.

 

Преузето са: СРНА

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар