Којић: Правосуђе под контролом Бошњака

Канцеларија дисциплинског тужиоца при Високом судском и тужилачком савјету БиХ треба хитно да реагује и казни тужиоца у предмету оптуженог Предрага Бастаха из Власенице, јер је утицао на њега да лажно свједочи пред Судом БиХ, рекао је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић.

Оптужени за злочине у Власеници Предраг Бастах дистанцирао се од свих својих свједочења пред Судом БиХ и на крају излагања поцијепао властиту завршну ријеч, наводећи да је, изманипулисан лажним обећањима адвоката по службеној дужности Изета Баждаревића и тужиоца Сеида Марушића, говорио оно што су му они рекли.

Којић истиче да је ово један у низу скандала када је ријеч о овом тужиоцу, али и раду правосуђа.

– Треба да се присјетимо и ситуације када је Ибро Булић такође вршио утицај на свједоке да лажно свједоче и на тај начин оптужују, касније и осуђују Србе за догађаје са којима немају никакву везу – подсјетио је Којић.

Према његовим ријечима, то показује да је правосуђе на нивоу БиХ искључиво под контролом Бошњака и бошњачке политике прије свега СДА, не с циљем задовољења правде, већ ратних циљева.

– Циљ је да се Срби представе као једини злочинци, а Бошњаци као једине жртве – навео је Којић.

Он је нагласио да то не може допринијети помирењу међу народима на овим просторима.

– Овај случај не смије и не може да прође некажњено од дисциплинског тужиоца и то најстрожом мјером према поступајућем тужиоцу који је очигледно и врло свјесно и врло инструисан вршио притисак на ово лице како би оно лажно свједочило – сматра Којић.

Он је навео да такве, како каже, карциноме треба одстранити из правосуђа јер они ни на који начин не допроносе задовољењу правде.

Бастах је у завршним ријечима признао да је због бриге за безбједност породице, али и због људске потребе за слободом пристао да буде изманипулисан, те да му је обећаван и новац и безбједна дестинација по изласку из затвора.

– Подлегао сам манипулацијама и све што сам изрекао на овом суду од мене су тражили Баждаревић и Марушић. Изговорио сам оптужбе, неистине под наговором – рекао је Бастах.

Бастах, који је раније пресуђен на 22 године и већ је издржао 14 година затвора, према тврдњама породице, имао је разлога да буде забринут за њихову безбједност.

Њега 22. марта очекује нова пресуда за злочине за које га терете у Власеници, а породица тврди да му се за иста дјела суди други пут.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар