Бобоћанке ће учити основне елементе шивења и вежења

Удружење „Чувари православља” из Боботе започело је 9. марта са радионицама израде народних ношњи Срба западног Срема.

Кроз пројекат назван „Очување културне баштине Срба у западном Срему” боботско Удружење Чувари православља и српске културе купило је модерне шиваће машине на којима ће младе жене из овог села учити основне елементе израде народних ношњи Срба западног Срема. Пројекту је износом од 50 хиљада куна подршку пружило Српско народно веће из Загреба, а биће реализован до 30. јуна ове године. Ових дана машине су први пут пуштене у рад и чланице удружења су врло задовољне њиховим квалитетом и могућностима.

– Машине су одличне и веома смо задовољне. За новац који смо добиле купили смо их укупно осам и то су машине марке „Сингер” које имају могућност да на њима радимо више од двадесет врста веза, а нарочито су добре за израду народних ношњи. На њима можемо да веземо сукње, оплећке и све друге делове одеће који захтевају тај народни вез. Другим речима, на њима може да се уради све што пожелите и стварно су добре јер могу да користе готово све врсте конца– каже председница удружења Љубица Бауковић.

Пројектом је предвиђено да до 30. јуна буде одржано укупно 25 радионица на којима ће полазнице учити машинско шивење и везење народних ношњи, а све у циљу да се сачува традиција и обнови гардероба боботског КУД-а Ђоко Патковић.

– Верујемо да ћемо на овај начин обогатити фонд ношњи у власништву нашег КУД-а и да ћемо га допунити ношњама које они тренутно и немају. Знамо да им недостаје свега и сукњи, и оплећака, и кошуља, и кецеља и прслука. Радионице одржавамо три пута месечно и сваки пут одрадимо од пет до десет часова. Осим што се окупљамо на радионицама доста радимо и код куће како би стигле да урадимо што више док наше млађе чланице не буду приморане да крену на сезонске послове – објашњава Љубица Бауковић.

Током марта биће одржано још неколико радионица као што су „Српска жена кроз историју” и „Вредне руке српске жене”, а након тога следи изложба ношњи урађених на радионицама али и оних које мештани Боботе имају у својим ормарима. Изложба је предвиђена за 26. март.

– Тренутно шијемо мушке кошуље за нашу певачку групу, затим одећу и хаљине за наших осам девојака које певају традиционалне песме и то ће бити готово до 12. маја када ћемо у нашем Дому културе одржати вече поезије и традиционалне и обичајне песме. Све што будемо урадиле током провођења овог пројекта имаћемо прилику да покажемо и на нашем Видовданском сабору – каже Љубица Бауковић и додаје да боботски КУД има преко 100 чланова који заслужују да буду добро опремљени новим ношњама.

Кроз пројекат ће, осим радионица шивења, бити проведене и пропратне активности попут организовања радионица традиционалног певања и радионица за припрему, израду и пријаву пројектних предлога удружења на конкурсе.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар