АКТУЕЛНО:

УЧЕНИКЕ У ТУЗЛИ УЧЕ ДА СУ СРБИ АГРЕСОРИ: Аутор уџбеника за историју бивши припадник Армије БиХ

У Министарству образовања и науке Tузланског кантона промовисан је додатак уџбенику историје за девети разред основне школе, аутора Алмире Бећировић и Назима Ибрахимовића, у којем, између осталог, пише да су „Срби агресори на БиХ“.

Ибрахимовић је, иначе, био припадник такозване Армије БиХ од 1992. до 1995. године, а иницијативу за креирање овог уџбеника је 2017. године покренуо Мидхат Чаушевић, посланик у Скупштини Tузланског кантона.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих, рекао је за „Независне новине“ да се у једном делу овог уџбеника говори да аутори желе да се историја учи заснована на чињеницама, док се у другом делу потпуно изврћу чињенице.Којић је навео да аутори говоре да ће деца изучавати „опсаду Сарајева“, те напомиње да је јасно и недвосмислено доказано да се ту радило о блокади, што је утврдила и Међународна независна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву.

– Имамо ситуацију где је такође доказано да је српска заједница уништена у Сарајеву и да су Срби страдали на различите и бруталне начине. Постављам питање да ли ће то ученици изучавати, и то како су Срби стављени изван закона, одвођени из својих станова, убијани, те како су њихова страдала тела стајала данима. Епилог свега је класично етничко чишћење сарајевских Срба и њихов егзодус који обележавамо 16. марта – нагласио је Којић.

Он је истакао да се говори и о „агресији на БиХ“, те поставља питање како је могуће да су они чији су преци живели на овим просторима могли извршити агресију сами на себе.

– Неко ко је био у такозваној Армији РБиХ, чији су чланови извршили стравичне злочине, аутор је књиге. Питање је да ли је компетентан да напише књигу – рекао је Којић.

Историчар Боривоје Милошевић рекао је за „Независне“ да овај уџбеник представља само једну, поједностављену слику грађанског рата у БиХ, те да заступа интересе само бошњачког народа.

Милошевић истиче да су ти догађаји били много комплекснији, док у уџбенику посебно Срби, али и Хрвати заступљени као они који су једини кривци за све што се дешавало током грађанског рата, а да су Бошњаци ти који су једини жртве овог сукоба.

– Ово има елементе неког лошег холивудског филма. Аутор књиге био је припадник такозване Армије БиХ, па се питам колико у овој ситуацији може бити неутралан и објективан. За разлику од аутора, ја мислим да овакав приступ не доприноси нечему што се зове истина и помирење у БиХ – навео је Милошевић.

novosti.rs

Преузето са: ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар