Начелник Гламоча: Српска дјеца немају могућност да уче матерњи језик

Један од горућих проблема у Гламочу, који траје још од протеклог рата, је што дјеца српске националности немају могућност да у школама изучавају националну групу предмета, изјавио је начелник општине Гламоч Небојша Радивојша у Јутарњем програму РТРС.

Како је нагласио, српска дјеца још немају право да уче матерњи језик ни у основној, ни у средњој школи и по том питању се ништа није урадило, али, како каже, постоји шанса да се ствар помакне с мртве тачке.

– Министарка науке, образовања, културе и спорта у Влади Ливањског кантона, Гордана Накић, формирала је комисију која би требало да истражи овај наш проблем. Добили смо увјеравање да ће кантонална Влада радити на овом проблему. Ми се надамо да ће испоштовати ријеч коју су нам дали – нагласио је Радивојша.

Он је додао да постоји и проблем полигона за уништавање оружја и муниције из протеклог рата „Барбара“ који се налази у овој општини.

– Нама то никако не иде у прилог. Ми од тог уништавања муниције немамо никакве користи, ни у финансијском, нити у било ком другом погледу. На жалост, ми на то не можемо никако утицати. Обраћали смо се свим нивоима власти, али то се и даље дешава – каже начелник.

Радивојша је изразио наду да ће уништавање оружје и муниције коначно престати како би се локално становништво посветило пољопривреди и производњи здраве органске хране која је, каже, немогућа у оваквим условима.

Он се дотакао и проблема буџета кантоналне Владе, у који, како каже, уђе много средстава из Гламоча кроз шумарију, али врло се мало врати у ову општину.

У Гламочу живи око 3.000 становника, пета општина по површини у БиХ, што говори колико је становништво разуђено, нагласио је Радивојша.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар