Коме у ФБиХ сметају ћирилични знакови на путу?

Министарство транспорта и комуникација у Савјету министара покренуће иницијативу за формирање радне групе која би требало да обиђе терен, утврди оштећење табли и саобраћајних знакова који су написани на ћирилици и ентитетским министарствима указати на такве појаве како би оне биле отклоњене.

Наиме, на скоро свим путним правцима и насељеним мјестима у ФБиХ, посебно у три кантона: Западнохерцеговачком, Херцеговачко-неретванском и Ливањском кантону, табле, односно путокази написани на ћирилици су уништени, прекречени.

Неки су чак и прелијепљени, што изазива забринутост и нелагоду великог броја грађана, посебно српске националности.

Један од примјера је и уништена ћирилична табла на путу од Стоца према Неуму. Тамо се ни на једном путоказу не може видјети ћирилично писмо. На овом путном правцу на новим таблама ћирилица је већ прекрижена, ишарана или прелијепљена.

Иначе, према Закону о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, саобраћајну сигнализацију постављају и одржавају институције које управљају путевима, док је правилницима дефинисано да саобраћајна сигнализација мора бити написана на службеним језицима у БиХ, односно на хрватском, српском и језику бошњачког народа, док сам натпис мора бити на ћириличном и латиничном писму.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар