Спортски сусрети у Борову поново окупили бројне такмичаре и госте

Завичајно удружење Срба Озрена и Посавине из Борова још једном је успешно организовало спортске сусрете у традиционалним дисциплинама.

Спортски терени „Озрен“ у боровском насељу Савуља и ове су године били поприште спортских сусрета уз многобројне такмичаре и госте. Реч је о сусретима које је Завичајно удружење Срба Озрена и Посавине организовало по 11. пут у недељу 18. јула. Игре су прошле године одржане без гостију из иностранства, али су ове године поново дошли неки од такмичара из места која са Боровом негују пријатељске односе.

– Ове године су нам гости дошли из Брода у Републици Српској, из општина Јагодњак, Негославци, Маркушица и Трпиња, а још су нам ту и гости из Брчког и Шида. Најавили су нам се и из Бања Луке, Добоја и Пригревице, али због ситуације са коронавирусом нису били у прилици да на крају дођу. Прошле године било је мање такмичара, али на срећу ове године корона мало попушта и више је вакцинисаних и драго нам је што нас има више. Генерални циљ свега је да се окупимо, дружимо и не заборавимо старе спортове – каже председник Завичајног удружења Срба Озрена и Посавине из Борова Рајко Лукић.

Такмичења су трајала читаво пре подне, а дисциплине су биле балотање, бацање камена с рамена, навлачење штапа, потезање конопца и скок у даљ из места. За љубитеље фудбала организован је турнир, а за најмлађе такмичаре диспицплине као што су скакање у врећи и ношење јаја у кашикама. Велику пажњу, као и сваке године, изазвала је дисциплина бацање камена с рамена, а од десетак такмичара најбољи је на крају био начелник општине Брод у Републици Српској Зоран Видић.

– Пријавио сам се на наговор осталих чланова експедиције из Брода који су заједно са мном дошли овде да првенствено посетимо наше пријатеље у општини Борово. Нисам очекивао да ћу победити. Имамо и ми у нашој средини слична такмичења. Имао сам добре резултате и раније у овој дисциплини, али данас је првенствено најбитније дружење. Драго нам је да негујемо ове пријатељске и братске односе и ово попуштање мера некако је допринело томе да се људи осећају слободније и комотније и свима нам је овде у Борову баш пријатно, а то је и најважније – рекао нам је начелник Видић након што је најдаље бацио камен с рамена.

Такмичење је отворено дисциплином скок у даљ из места, а са два метра и 27 центиметара најбољи скок имао је Саша Бељић из Вуковара.

– Био сам други претпрошле године у овој дисциплини. Прошле године се нисам такмичио, а ове године сам боље скочио и заузео прво место. Рекао бих да сам природни таленат пошто нисам тренирао јер где ћу тренирати са 110 килограма. Техника није компликована, заљуљаш се, скочиш што даље можеш и гледаш да глава иде напред – каже победник овогодишњег такмичења у скоку у даљ из места.

За најуспешније такмичаре у свим дисциплинама организатор је и ове године припремио пехаре, медаље и различите поклоне, а након спортског дела програма уследио је и кратки културно-уметнички програм. У њему су са својим традиционалном озренском игром и музиком наступили чланови удружења домаћина, а поред њих представили су се и фолклораши из Острова, Силаша, Негославаца као и мушка певачка група „Наши корени“. Након што је овогодишње спортске сусрете затворила саборска заступница Драгана Јецков  дружење се на спортским теренима Озрен и даље се наставило што је, уз очување старих обичаја и спортова, основни циљ ових окупљања.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар