Kомеморација у спомен на српску децу у логору Јастребарско

На гробљу у Јастребарском, испред споменика „Лик мајке с дететом у наручју“, одржана је комеморација поводом обележавања 78. годишњице ослобођења 737 српске деце из тог усташког логора.

Петар Раић, председник Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста Града Загреба и Загребачке жупаније, која је организатор комеморације, подсетио је да је 26. августа 1942. године 4. кордунашка бригада под вођством Николе Видовића напала Јастребарско, како би ослободила српску децу старости од једне до 14 година, која су била заточена на три локација у логору отвореном 12. јула исте године.

У дворац Ердоди, коњушнице италијанске војске и фрањевачки самостан транспортовано је око 3.000 деце након немачко-усташке офанзиве на Kозари, углавном из логора у Старој Градишки и Јасеновцу.

Снажнија и здравија деца, казао је Раић, смештена су у бараке, мања и болесна деца у дворац Ердоди, а изнемогла у самостан, којим је руководила часна сестра Берта Пулхерија.

Деца су већ пре доласка у Јастребарско била исцрпљена и болесна, 50 их је умрло током железничког транспорта у вагонима за стоку, а до партизанског напада и ослобођења умрло их је 468, подсетио је Иван Фумић, бивши председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста.

„Јавности је тај логор представљан као дом или прихватилиште за напуштену српску децу, али шта је то него логор ако је био ограђен бодљикавом жицом и ако су га чувале усташке страже“, казао је Фумић, пренела је Хина.

Споменик „Лик мајке с дететом у наручју“ дело је вајара Стеве Петанића.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар