Опасна фаза: Одговор из Острога на страшне претње црногорског режима

Након што је црногорски премијер Душко Марковић најавио протеривање свештеника СПЦ, протојереј Жељко Ћалић, парох даниловградски, из острошке светиње поручио је врху Црне Горе да не распирују тензије својим изјавама.

„Позивам оне који сада врше власт у Црној Гори, а нарочито ове на врху, да смање тензије. То је њихова дужност и обавеза, а не да распирују тензије својим изјавама које нас заиста чуде. Неприхватљиво је да неко прети са високих функција и да се обрушио на Цркву и свој народ. То је нешто што је потпуно апсурдно и да не живимо у околности у којима живимо, то би било скоро немогуће. На другим местима, у другим демократским друштвима то се не би могло ни десити“, саопштио је протејереј у видео-поруци.

Он је навео да је матрица развијања подела и мржње међу људима ушла у фазу која може бити опасна.

„Ми, нажалост, живимо у таквом амбијенту већ дуже време. Овде се све своди на ту исту матрицу, на развијању подела и омраза међу људима, а сад то нажалост доживљава кулминацију. Уместо да смо то превазишли, то улази у фазу која може бити опасна. Зато са овог места позивам све људе да се уздрже од сваког вишка емоција и свега онога што може нанети штету њима и било коме другоме због чега се могу кајати читав живот“, поручено је из острошке светиње.

Протојереј Ћалић се обратио и учесницима литија у Црној Гори и позвао их да никако не узвраћају на провокације онима којима не одговара одржавање литија.

Премијер Црне Горе Душко Марковић поручио је у среду да ће трпети свештенике Српске православне цркве до 30. августа, након чега ће отворити границе и вратити их њиховим кућама јер немају утемељења у Црној Гори.

„Црну Гору нападају ових дана они исти који је нису желели 2006. и чији су је преци поништили 1918.“, рекао је Марковић неколико дана пред парламентарне изборе у Црној Гори.

Извор: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар