АКТУЕЛНО:

Конференција српских националних организација у Новом Саду

Конференција српских националних организација из земаља региона, одржана је у Матици српској у Новом Саду 16. октобра 2020. године. И на овој Конференцији били су присутни учесници из Сјеверне Македоније, Румуније, Мађарске, Албаније, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, Словеније и Србије.

Поздрављајући учеснике скупа, предсједник Покрајинске владе Игор Мировић је казао да је влада, на чијем је челу, у протекле четири године учинила конкретне ствари и направила значајне кораке у циљу оснаживања Срба који живе у земљама региона. Мировић је између осталог рекао: „учинили смо много како бисмо Србе из региона повезали са матицом. Ово је непрестана борба која траје вјековима и тако ће бити и у будућности због чега морамо истрајати на повезивању, заједничким програмима, очувању баштине, борби за наш идентитет, јединство, заједништво, писмо, језик и традицију“ и истакао да Матица српска управо ту мисију има од 1826. године. Мировић је подсјетио да је потписан стратешки документ о сарадњи који је повезао АП Војводину и Републику Српску и који је, како је оцјенио донио конкретне резултате јер је реализован читав низ заједничких акција у области културе, привреде и повезиувања локалних самоуправа. Влада Војводине пружа подршку и институцијама у Мађарској, Румунији и Хрватској а по први пут помогла је и српске институције у Црној Гори.

Предсједник Матице српске Драган Станић рекао је да сви заједно морамо бити окупљени око једне идеје, а то је идеја да унапредимо Србију и српски народ гдје год он живи.

Основна тема Конференције били су „извјештаји о положају српског народа у земљама региона за период између двије конференције, те покретање иницијативе код Владе Републике Србије да се брига за српски народ у региону и дијаспори подигне на виши институционални ниво ради постизања већег степена заједништва и старања Републике Србије о сународницима са пребивалиштем ван матичне државе. Усвојен је такође и предлог активности конференције за наредни период, као и предлог о међусобној сарадњи националних организација из земаља региона.

Учесници Конференције – Савеза Срба из региона која одржана 16. октобра 2020. године у Матици Српској у Новом Саду

Од државних институција Републике Србије и Републике Српске присуствовали су представници Управе за дијаспору и Србе у региону. У оквиру активности Конференције за наредни период предложено је да се успостави што тјешња сарадња између државних институција Републике Србије и Републике Српске и Конференције српских националних организација из земаља региона што се посебно односи на сарадњу са Матицом српском из Новог Сада, Српском књижевном задругом из Београда и Просвјетом из Бања Луке, на заједничком и већ подржаном пројекту израде јединственог српског Буквара. Због новонастале епидемиолошке ситуације и немогућности нормалног комуницирања, тај заједнички пројекат је заустављен, уз иницијативу да се на њему инсистира и ради у времену када то буде могуће.

О положају и проблемима Срба из Хрватске на Конференцији говорили су:

подпредседник СНВ-а из Загреба Светислав Микеревић, замјеник градоначелника Вуковара Срђан Милаковић и Милојко Будимир, генерални секретар Удружења Срба из Хрватске.

У свом обраћању Микеревић је истакнуо да уз бројене проблеме које оптерећују положај Срба у Хрватској, српска заједница улаже напоре да се интегрише у институције РХ, а да приликом тога задржи свој идентитет. „Свакодневно нас вербално и физички нападају појединци и екстремне групе које се не мире са чињеницом да српска заједница упркос ограничењима дјелује у Републици Хрватској“. Позвао је све заједно да се још снажније повежемо, а представнике Републике Србију за снажнију привредну и економску помоћ Србима у региону.

На крају рада Конференције усвојени су Закључци:

1. Записник са Десете сједнице Конференције српских националних организација из земаља региона, усвојен је једногласно.

2. Сви представници националних организација српског народа из земаља региона поднијели су извјештаје о положају српског народа у матичним државама за период између двије Конференције (18.11.2019 – 16.9.2020). У оквиру ове тачке дневног реда, усаглашено је да се презентовани извјештаји у име представљених организација доставе у писаној форми најкасније до 15. новембра 2020. године, након чега ће се штампати заједнички билтен националних организација, што ће бити обавеза руководства Конференције, а који ће бити и саставни дио понуђеног записника.
Усаглашено је да се са сабирним извјештајем признатих националних организација из земаља региона упознају државне институције Републике Србије и надлежне институције домицилних држава наведених организација.

3. Једногласно је потврђена иницијатива са којом су већ упознате институције Републике Србије да се Управа за регион и дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије подигне на виши ниво институције (Канцеларије или Министарства) како би се брига за српски народ у региону и дијаспори подигла на виши ново, али и ради постизања већег степена заједништва и старања Републике Србије о сународницима са пребивалиштем ван матичне државе.

4. У оквиру предлога активности за наредни период потврђена је иницијатива о штампању јединственог српског Буквара, коју су већ прихватиле најзначајније институције културе српског народа – Матица српска из Новог Сада, Српска књижевна задруга из Београда и СПКД „Просвјета“ из Бањалуке, као и све водеће националне организације из земаља региона.

Посебно охрабрење да се овај изузетно важан пројекат може реализовати показала је подршка иницијативи штампања јединсвеног српског Буквара од стране предсједника Републике Србије господина Александра Вучића.
Руководство Конференције српских националних организација наставиће да уз подршку државних институција ради на стварању услова за реализацију овог изузетно важног пројекта.

5. Учесници Конференције констатовали су да у протеклом периоду међусобна сарадња националних организација и српског народа из земаља региона није била на завидном нивоу из објективних разлога, недостатка потребних средстава и присуства пандемије коронавируса на простору читавог региона и шире. Констатовано је да није било ни оригиналних предлога и пројеката који би на најбољи начин повезали српске организације и српски народ на простору региона. У вези са тим, прихваћена је иницијатива Српског националног савјета Црне Горе да се српске организације у земљама региона ангажују на пољу културе и издаваштва, на начин што ће у оквиру заједничког издаваштва расписати конкурс за штампање једне књиге прозе и једне књиге поезије на српском језику и ћириличном писму. Трошкове уређења и штампања књига сносила би организација Књижевна задруга Српског народног вијеће из Црне Горе. Ова активност је такође орочена, тако да организације које би жељеле и имале могућност да учествују у овом пројекту одлуку о штампању књига, односно рукописа за штампу, требају доставити издавачу најкасније до 15. децембра 2020. године. Књижевна задруга Српског народног вијећа из Црне Горе обавезује се да ће све књиге из овог пројекта изаћи из штампе најканије до Светога Саве, 27. јануара 2021. године.

У Београду, 20.10.2020.
Милојко Будимир
Генерални секретар
Удружења Срба из Хрватске
Извор: Banija Online
Нема коментара

Напишите коментар