Кордунаш настањен у Републици Српској помаже дјецу са Косова и Метохије – Милорад Арлов

У Београду је 25. 11 промовисана је књига Хумано срце Српске, аутора Славка Басаре, која представља драгоцјен документ и свједочанство о хуманости  грађана Републике Српске, прије свега Милорада Арлова.

 

Књига је настала из хуманости и служиће хуманости, јер се њеном куповином помаже дјеци и младим са потешкоћама у развоју на КиМ.

Небојоша Николић генерални директор Издавачког предузећа Рад веома је поносан на књигу Хумано срце српске.

Генерални секретар Покрета за Косово и Метохију у Србији Радомир Ројевић навео је да ова књига има значај као документ хуманитарног рада Милорада Арлова који је за 13 година био 133 пута на КиМ. Милораду Арлову је улазак на Косову и Метохију тренутно забрањен од стране албанских власти.

– Аутор је у књизи кроз 1.150 фотографија и 300 страница текста приказао хуманост народа Републике Српске кроз све хуманитарне пројекте које је хумано срце Српске – Милорад Арлов реализовао.

Радомир Ројевић навео је само дио значајних пројеката које је Арлов реализовао у име  Одбора за помоћ Србима на КиМ.

– Пажња и љубав народа Републике Српске стигла је до сваког српског дома у јужној српској покрајини. Пројектом Спојимо дјецу Косова и Републике Српске у протеклих 8 година са Косова и Метохије у 28 градова широм РС боравило је преко 4.500 српских ученика и око 400 просвјетних радника. У оквиру Програма Подржи ме гради се центар за младе са потешкоћама у развоју у Косовској Митровици који су назвали 9. јануар, обезбиједио је стипендије дјеци основних школа, додијелио спортску опрему сиромашним и неафирмисаним клубовима са КиМ, у Ђаковици је уручио 1.000 евра монахињама Храма Преображеније Пресвете Богородице, сваке године дјецу обрадује новогодишњим пакетићима, 30 дјеце из Хан Пијеска и 76 дјеце са КиМ љетовало је 14 дана у кампу недалеко од Атине – рекао је Ројевић.

Јелена Арлов, генерални секретар Одбора за помоћ Косову и Метохији и ћерка Милорада Арлова навела је да Одбор прије свега улаже велике напоре како би помогли дјеци са Косова и Метохије.

– Они су најугроженија категорија становништва КиМ, а исто тако сматрамо да су они темељ како садашњости тако и будућности.

Аутор књиге Славко Басара, а иначе и новинар Спортског журнала – дописник из Бањалуке навео је да је све почело 3. маја 2008. године, када су чланови репрезентације Новинара  играли против ветерана Врбаса из Бањалуке.

– Након што су Албанци прогласили отцјепљење од Србије, Милорад Арлов је дошао на идеју да бранимо јужну српску покрајину и организовали смо пријатељску утакмицу са ветеранима Трепче из Косовске Митровице.

– Отишли смо да бранимо нашу јужну покрајину и од тада се закотрљала једна хуманитарна прича која траје 13 година и надамо се да ће трајати још дуго – рекао је Басара.

Милорад Арлов на родном Кордуну је живио до Олује, након чега као избјеглица одлази у Обреновац  у којем живи 4 године. Како каже преживио је и бомбардовање и онда од 1999. године живи у једној крштеној републици – Републици Српској.

– Наш хуманитарни рад траје већ 13 година, а под називом Одбор неких 4 године. Одбор има подршку свих институција, од кабинета предјседника, предсједника општина, основних школа, па до појединаца и дјеце. Изузетно сам срећан када ме дјеца на Косову препознају јер су били у Републици Српској захваљујући нашем Одбору.

– Имамо велике пројекте, посебно пројекат Подржи ме за изградњу дневног центра, који смо назвали 9. јануар и треба да га завршимо ускоро. У холу тог центра биће исписано име сваког донатора и оног који је уплатио 10 и оног који је дао 30.000 КМ. Биће посебан списак дјеце која и сада у овим данима скупљају новац за градњу дневног центра, али и за пакетиће вршњацима – рекао је Арлов.

Саиздавачи, поред ИП Рад су Просвјета Брчко, Графит Бањалука, Бесједа Бањалука, Одбор за помоћ Косову и Метохији, Градска библиотека Вук Караџић Косовска Митровица и Дом културе Грачаница.

На крају представљања књиге Арлов је уручио плакете Небојши Николићу, Радомиру Ројевићу,  Душану Јововићу помоћнику директора Канцеларије за Косово и Метохију задуженог за заштиту културне баштине и Веселину Грозданићу  редитељу и предсједнику Организационог одбора Меморијалног турнира Играјмо за 16 посвећеног страдалим радницима РТС за вријеме НАТО бомбардовања.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар