Кордунаши се данас сјетили страдалих на Коранском мосту

У Земуну су данас 21. 9. 2022. положени су вијенци код споменика борцима и жртвама рата деведестих, страдалима на Коранском мосту на Кордуну. Вијенце су положиле делегације  ГО СУБНОР-а Београд, Завичајног клуба Кордунаша, Удружење бораца Кордуна 8. Кордунашке НОУ дивизије и бораца ратова ’90do 99.  Удружење Завичај и Удружење бораца 6. Личке НОУ бригаде.

На Малу Госпојину догодио се злочин на Коранском мосту када су страдали кордунашки резервисти и официри Војске Југославије Миле Бабић (1949), Никола Бабић (1948), Васо Бижић (1955), Светозар Гојковић (1959), Зоран Комадина (1964), Божо Козлина (1954), Миленко Лукач (1959), Слободан Миловановић (1966), Миле Пеурача (1964), Милић Савић (1955), Јован Сипић (1966), Милош Срдић (1948), Небојша Поповић (1967).

С њима су били Душко Мркић, Светозар Шарац, Миле Пеурача, Ненад Трбојевић, Небојша Јаснић, Бранко Маџарац.

Припадници Министарства унутрашњих послова и Збора народне гарде Републике Хрватске зауставили су 21. септембра 1991. године, испред моста на ријеци Корани у Карловцу, два војна камиона у којима су се, из касарне Мекушје у касарну Логориште, превозили припадници активног и резервног састава ЈНА, који су, након преговора и обећања хрватске стране да ће бити пуштени, одложили оружје. Одмах по предаји, једна група заробљеника, углавном активних припадника ЈНА, одвезена је у просторије полиције, а друга група од 17 војника српске националности, углавном резервиста из кордунашког села Крњак, спровођена је пјешице преко Коранског моста. Чим су ступили на мост, појавила су се униформисана лица са фантомкама на главама и почели „крвави пир” над њима. Тринаесторица су убијени и масакрирани, док су четворица тешко рањени.

Тим поводом положени су вијенци код споменика борцима и жртвама рата деведестих у парку код Градске општине Земун.

Организатор Ђуро Шкаљац је поздравио народног посланика и предсједника Савеза Срба из региона Миодрага Линту, предсједника Удружења бораца 6. Личке дивизије Вељка Жигића, предсједника Крајишког културног центра Петра Шаулу, директора Веритаса Саву Штрпца, предсједника Удружења Завичај Ненада Абрамовића и делегацију ГО СУБНОР-а  Весну Бојић Ровичанин и Соњу Ковачевић.

Ђуро Шкаљац је у свом обраћању рекао да је овај дан, дан велике туге за Кордун јер је мучки убијено 13 припадника ЈНА.

– Шарац, Пеурача старији и Трбојевић су заробљени на копну. Пеурача млађи, Мркић, Јаснић и Маџарац су скочили у Корану. Млађи Пеурача се смртно рањен удавио у ријеци. Мркић се извукао из воде, али је заробљен и касније спасен приликом размијене заробљеника. Маџарац је скочио у Корану, извукао се из воде и у рану зору дошао до касарне у Доњем Мекушју. Небојша Јаснић је након скока у Корану искористио ноћ и тако се спасао.

За злочин на Коранском мосту је суђено Михајлу Храстову. Жупанијски суд у Карловцу је Храстова три пута ослободио оптужбе због поступања у нужној одбрани  1993, 2002. и 2007 године. Док га је Врховни суд Хрватске три пута проглашавао кривим и осуђивао на казне затвора. Први пут маја 2009. осуђен је на 8 година затвора, други пут новембра 2009. године на 7 година затвора и трећи пут 7. 9. 2016. године на свега 4 године затвора. У сва три случаја Врховни суд Хрватске одређује казну затвора која је нижна од законски прописане минималне казне, рекао је Шкаљац у свом обраћању.

За ову врсту кривичног дјела је прописана казна 10 година. Може се рећи да је ово суђење било скандалозно, али то није једини облик ругања правди жртвама. У вријеме када је Врховни суд Хрватске 2009. године проглашавао Михајла Храстова кривим, за њега је одржан мимоход подршке од стране хрватских „бранитеља”. Поред тога хрвтски „бранитељи” су више пута уклањали лампионе које су чланови породица страдалих кордунашких територијалаца и војника официра постављали на мосту.

Полагању вијенаца је присуствовао и народни посланик Миодраг Линта који позива Тужилаштво за ратне злочине у Београду да покрене кривични поступак  против других одговорних лица који су наредили, организовали и починили бруталну ликвидацију 13 крајишких Срба на Коранском мосту..

Секретарица у ГО СУБНОР-а и члан предсједништва Републичког одбора Весна Бојић Ровичанин обратила се присутнима и подсјетила на књигу Боре Ерцеговца Логориште и Корански мост.

– Само сам хтјела да вас обавијестим да је књига наишла на велико интересовање. Седам промоција је до сада било. Други су нас предложили за Литерарни конкурс Драгојло Дудић и књига је у својој категорији освојила друго мјесто, а у укупном конкурсу треће мјесто. Како је награда новчана аутор Боро Ерцеговац је одлучио да се те награде подијеле породицама страдалих на Коранском мосту – рекла је Ровичанинова са којом је у делегацији СУБНОР-а била и Соња Ковачевић.

Бојана Вучић наводи како је из угла данашњег цивилизованог човјека тешко схватити да се на прагу 21. вијека уопште десио такав бестијални злочин, не само убијања, него и скрнављења жртве.

– Остаје нам тежак задатак да истрајемо у томе да се сачува истина. Остаје нам задатак да останемо поносни на своје очеве који су чак и послије овог масакра били довољно храбри да уђу у окружење и извуку преостале војнике, практично дјецу, осуђену на милост и немилост.

Присутна је била и Анкица Бабић супруга заставника Бабића, као и преживјели борац Миле Пеурача који је такође положио цвијеће на споменик.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар