Кордунаши се и послије 30 година сјећају мучки убијених на Коранском мосту

Тачно прије 30 година на Малу Госпојину догодио се злочин на Коранском мосту.  Тог дана смртно су страдали Миле Бабић, Никола Бабић, Васо Бижић, Светозар Гојковић, Зоран Комадина, Божо Козлина, Миленко Лукач, Слободан Миловановић, Миле Пеурача, Милић Савић, Јован Сипић, Милош Срдић, Небојша Поповић.

Тим поводом положени су вијенци код споменика борцима и жртвама рата деведестих у парку код Градске општине Земун. Организатори скупа били су Завичајни клуб Кордунаша и Удружење бораца Кордуна и потомака 8. Кордунашке НОУ дивизије, бораца ратова ’90- тих и Удружење Логориште.

Припадници Министарства унутрашњих послова и Збора народне гарде Републике Хрватске зауставили су 21. септембра 1991. године, испред моста на ријеци Корани у Карловцу, два војна камиона у којима су се, из касарне „Мекушје“ у касарну „Логориште“, превозили припадници активног и резервног састава ЈНА, који су, након преговора и обећања хрватске стране да ће бити пуштени, одложили оружје. Одмах по предаји, једна група заробљеника, углавном активних припадника ЈНА, одвезена је у просторије полиције, а друга група од 17 војника српске националности, углавном резервиста из кордунашког села Крњак, спровођена је пјешице преко Коранског моста. Чим су ступили на мост, појавила су се униформисана лица са фантомкама на главама и почели “крвави пир” над њима. Тринаесторица су убијени и масакрирани, док су четворица тешко рањени.

Ђуро Шкаљац предсједник Удружења бораца Кордуна се захвалио свима који су дошли на помен. Шкаљац се захвалио и Сави Штрпцу из Веритаса, предсједнику Савеза Срба из региона Миодрагу Линти, предсједнику Коалиције удружења избјеглица у Републици Србији Мили Шапићу, Пери Шаули предсједнику Крајишког културног центра и Николи Радићу предсједнику Удружења бораца 7. банијске дивизије.

Никола Радовић из Удружења бораца Кордуна навео је да је њих 13 усмрћено на насвирепији начин.

– Цијели Кордун је туговао, а народ је био згрожен овим догађајем. 27. септембра на Кордуну је проглашена жалост пошто Хрвати нису жељели одмах да испоруче страдалнике. Одржано је опело за свих 13 звјерски побијених вриједних, радних и одважних људи. Не желим овдје никога прозивати, али постоји оправдана сумња да је постојала кртица, народским рјечником издајник. Како су усташе знале да је Пеурача отишао по помоћ? Како су знале руту кретања групе? У исто вријеме се догодио жесток напад на касарну и напад у незаштићене људе у возилима на Коранском мосту.

Радовић је навео да је усташка акција била добро припремљена и координирана. Те да породице страдалих заслужују да сазнају праву истину.

– Главни кривци нису ни одговарали пред судовима у Хрватској. Једино је Храстов одлежао, али ни пуне двије године. Сада у Хрватској предлажу да се Корански мост зове по Храстову, или по некој веома екстремној јединици.

С обзиром да се Корана улива у Купу, а Купа у Саву делегација ЗК Кордунаша и бораца Кордуна је спустила вијенац на Савском мосту.

 

Ђуро Шкаљац је напоменуо да ће чланови Удружења бораца и ЗКК учинити све што је у њиховој моћи и да се јавно боре да мост не добије име по Храстову или јединици Громови.

Пјесму На Кордуну гроб до гроба отпјевала је пјевачка група Звуци Кордуна.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

Коментари
 • Велика се борба није
  Србин бити како није
  Са свих страна Ћаво вреба
  Мудрости нам пуно треба
  Да се сили одупремо
  Пред мећнима не клонемо
  Макар и у тешком боју
  Сачувамо земљу своју
  Брат да брату буде одан
  Да је честит и слободан
  Да се никад не постиде
  Ко узоре да нас виде
  Да смо мудри и праведни
  Поштовања људи вредни
  Косово и Метохија за нас
  Јецај срца, срБске душе глас
  Боже, Срби те моле, спаси нас

  среда, 22. септембра 2021.

Напишите коментар