АКТУЕЛНО:

Ковић: Гледати националне интересе српског народа

Срби треба да прате актуелна дешавања на истоку Европе у вези са сукобом у Украјини и да, без обзира на притиске, искључиво гледају сопствене националне интересе, уз избјегавање панике и страха, сматра историчар и професор Филозофског факултета у Београду Милош Ковић.

Ковић је истакао да су основни национални интереси Срба опстанак Републике Српске у дејтонском капацитету, за сада, као и опстанак Косова и Метохије у саставу Србије, те Срба у Црној Гори.

Према његовим ријечима, Срби су и у позадини ратног сукоба у Украјини, НАТО земље имају интерес да на том плану угуше све тачке које им се чине као тачке отпора.

– Захтијевају потпуну послушност и многи мисле у нашем окружењу да је дошао њихов тренутак. Али дугорочно, ово што се дешава јесте јасан доказ да живимо у мултиполарном свету и да униполарни више не постоји – изјавио је Ковић за Глас Српске.

Он је навео да је у вези са актуелним дешавањима у Украјини, осим на Русију, несумњиво највећи притисак на Србе, да се то види и по посљедњим санкцијама изабраним функционерима из Српске, економским пријетњама, наметањима закона у БиХ од представника међународне заједнице, па и притисцима на Србију.

– Требало би да знамо у овој ситуацији ко су наши пријатељи, а ко непријатељи и шта добијамо од западног свијета, шта од Русије. Ово је вријеме великих искушења – рекао је Ковић.

Он је рекао да је потребно пуно јединство српског народа, те апсолутна подршка Србије Српској. „Српска је предстража Србије, и то је њена правна обавеза гледајући Дејтон“, истакао је Ковић и додао да је против теза оних који Српску проглашавају врстом терета и камена око врата Србије.

Ковић је рекао да Србија и Српска не треба да иду фронтално у сукоб са земљама НАТО, те да треба тактизирати, бити паметан и чекати, као и да су кључни право на живот и опстанак Срба и српских држава.

Професор је оцијенио да је народ који изгуби државу осуђен на статус савремених Курда, који немају никакву заштиту.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар