Љуба Врга из Глине међу „херојима из комшилука“

Водитељка одељења са социјална и хуманитарна питања Српског народног већа у Глини Љуба Врга једна је од добитника специјалних плакета Вечерњих новости под називом „Најплеменитији подвиг године“. Награде најплеменитијима и најхуманијима у 2021. години према избору жирија додељене су 11. априла у Београду. Реч је о акцији коју Новости проводе од 1963. године и катастрофалног земљотреса у Скопју. Приликом доделе плакета у Скупштини града Београда директор Компаније „Новости“ Недељко Крсмановић рекао је да ове новине на својим страницама бележе подвиге „скромних, а великих људи, хероја из комшилука“.

– Најплеменитији подвиг године диже на пиједестал оно најсветлије у Србији, али и читавом региону, јер за нас границе не постоје. Постоје само добри људи, они који су без размишљања помогли другима, показали људскост у невољи, болести, сиромаштву, а неки и дали свој живот за другога. Још једном смо доказали да смо достојни ове земље и наших предака – истакао је Крсмановић.

Председник жирија био је академик Матија Бећковић, а приликом доделе плакета пуштани су и пригодни филмови о награђенима. Златне плакете добили су људи који су за друге дали или животе или своје делове тела, а за хуманост је додељено више специјалних плакета међу којима је била и Љуба Врга из Глине која од прошлогодишњег земљотреса на Банији неуморно ради како би помогла унесрећенима.

– Сама награда била је за мене велико изненађење. Чак и сада још увек не верујем да се то догодило. У своме раду нисам сама, ту су и остале моје колеге. У неким тренуцима сам можда била највидљивија, али све што смо постигли било би немогуће без помоћи осталих људи који су нам били стално на располагању и помагали. Због тога наглашавам да без свих мојих колега у СНВ-у све ово што смо радили не би получило толику видљивост. Негде око Нове Године сам сазнала да бих могла ући у избор за ову награду. Новинарка Новости Милена Марковић написала је један чланак о мени и од тога је све кренуло – каже нам Љуба Врга након доделе овог престижног признања.

У Београду су са њом си били и заменица жупана Сисачко-мославачке жупаније Миријана Олујић као и активиста СНВ-а из Петриње Борис Чекић. Из српске престонице Љуба ће понети само лепе успомене.

– Било је веома свечано, али и дирљиво и у исто време јако тужно. Била сам јако поносна и измешаних емоција. Заиста, ти људи који су добили златне плакете су направили невероватне подвиге. Ми који смо добили сребрне плакете смо давали свако себе у свом послу. Увек је лепо видети да има људи који су у стању у одређеним тренуцима дати толико од себе, а да тога нису ни свесни – каже Љуба која је и у тренутку док смо је звали координисала акцијом доделе грађевинског материјала за поправке на кућама и дворишним објектима унесрећених земљотресом на Банији.

Добитници златне плакете за ову годину били су Јармила Чинчурак и Милан Симић из Врбаса који су донирали кожу четворогодишњој девојчици из Београда, као и осамнаестогодишњи Матеја Радуловић из Београда који је уместо прославе пунолетства организовао акцију добровољног давања крви. Постхумно је одликован Љубиша Мрдак из Никшића који је као радник обезбеђења у пошти изгубио живот бранећи своје колеге. Међу награђенима су били и грађани Чачка који су у неколико дана сакупили новац и отплатили стамбени кредит за лекара Слободана Благојевића који је лечио пацијенте од Ковида 19 па се на крају и сам заразио и нажалост преминуо.

Никола Милојевић; Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар