Крајишници из Крагујевца гости на манифестацији „Дани српске културе“ у Сплиту

Милан Љубовић предсједник Удружења Срба из Хрватске “Никола Тесла” Крагујевац вратио се задовољан из Хрватске након што су чланови овог удружења заједно са члановима КУД “Шумадија” из Горњег Милановца учествовали на манифестацији „Дани Српске културе“ у Сплиту.

Ријеч је о манифестацији коју организује Вијеће српске националне мањине у граду Сплиту у сaрадњи са СКД “Просвјета”, пододбор Сплит.
Према ријечима Љубовића ова манифестација првобитно је требала да се одржи у сали, али то није наишло на одбравање шире јавности. Pресудила јака жеља да се манифестација одржи у цркви Св. Саве у Сплиту, која већ 79 година стоји недовршена.

Осим поменутих друштава из Србије, публици су се кроз пјесму и фолклор представили чланови женске пјевачке групе СКД “Просвјета” пододбор Сплит, као и глумац Књажевског-српског театра из Крагујевца Саша Пилиповић са братом Слободаном.

Присутне је поздравила Ана Лунић предсједница Вијећа Српске националне мањине у граду Сплиту, Момчило Русић предсједник СКД “Просвјета” пододбор Сплит, Милан Љубовић предсједник Удружења Срба из Хрватске “Никола Тесла” Крагујевац, те у име града Сплита Тонћи Блажевић.

Пјевачка група “Никола Тесла” из Крагујевца и КУД “Шумадија” из Горњег Милановца наредног дана, на Преображење, учествовали су на великом народном Сабору испред цркве Светог Кирила и Методија, која ове године слави 130 година. Пред више од хиљаду мјештана и њихових гостију одржали су концерт, а у програму су још учествовали КУД “Буковица” из Кистања, дјеца Косовске долине и учесници радионице Дуга изнад Крке.

Прије централне свечаности Крагујевчани су имали и мањи концерт у порти древног манастира Крка.

РСК (РЕДАКЦИЈА СРПСКОГ КОЛА)

Нема коментара

Напишите коментар