У селу Жарковац, општина Рума, одржана је пета међународна штрапаријада

САЧУВАТИ ТРАДИЦИЈУ И ЉУБАВ ПРЕМА КОЊИМА


У селу Жарковац, општина Рума, код Ловачког дома, одржана је 19. августа јубиларна пета по реду међународна штрапаријада. На добро припремљеној стази, пред више хиљада такмичара и посјетилаца, ова манифестација која окупља коње и њихове власнике из земаља региона, оправдала је назив „балканског првенства“. Била је ово прилика да се, осим такмичења, штрапари друже и подсјете оне који су заборавили, а науче млађи нараштај, са некадашњим начином извлачења стабала из шуме. Овогодишњу штрапаријаду врло добро је организовало Удружење љубитеља и узгајивача коња „Вранац“ Жарковац, уз подршку Општине Рума, а најбољи такмичари у шест категорија награђени су пехарима и новчаним наградама.

Већ од раних јутарњих часова почели су се, око добро припремљене арене за такмичење, окупљати бројни љубитељи ове спортске вјештине, разгледајући још раније придошле коње из Републике Српске, БиХ и Србије. Неки су путовали до овог мјеста готово 20 сати, уз обавезан предах, како би показали колико њихови љубимци тренутно вриједе. Са простора одакле су поједини учесници дошли, због густине шума и неприступачних терена, коњи још увијек представљају једини начин извлачење трупаца из шуме, тако да ово није само спорт, већ и ухљебљење за многе од њихових власника.

 

СИНЕРГИЈА УСЛОВ ЗА ПОБЈЕДУ


„Циљ ове манифестације је очување коњичког спорта и да се не забораве коњи избачени новим технологијама, тракторима и другим машинама извлачења трупаца из шуме“, рекао је за Српско коло Горан Бајић, предсједник Удружење љубитеља и узгајивача коња „Вранац“ Жарковац, док смо се разговарали са њим о програму штрапаријаде.Такмичење се одвијало у шест категорија, лакој, средњој и тешкој, за самце и парове. Тако да је прије званичног старта грла требало измјерити, а поједини коњи су са доста противљења улазили на платформу сточне ваге.

Како то протокол налаже, прије самог такмичења, одржан и су и пригодни говори домаћина и представника власти. Први се окупљенима обратио Стеван Ковачевић, предсједник Скупштиане општине Рума. Ковачевић је истакао важност овакве манифестацје, јер, како је рекао, осим спортског надметања ова манифестација отвара могућност да се и млади људи опредијеле за узгој коња.

„Желим да похвалим организаторе што већ годинама успјешно организују штрапаријаду и чине је сваке године све бољом. Желим да поздравим све вас посматраче који ћете уживати у овој манифестацији, а учесницима бих пожелио успјех, уз подсјећање да такмичење буде у духу фер-плеја и да имају на уму да је добробит животиња које се такмиче најбитнија“, истакао је Ковачевић.

Начелник сремског округа Перица Гаковић рекао је да штрапаријада у Жарковцу постаје бренд и да је то нешто више од обичне манифестације.

„Ова јубиларна пета међународна штрапаријада је постала бренд, као што је, на примјер, у Новом Саду Егзит. Посебно задовољство представља ми то што се одржава у Жарковцу, баш зато што се ово село налази у Сремском управном округу и сигуран сам да ће трајати годинама и бити заштитни знак наше средине“, рекао је Гаковић.

Испред Министарства пољопривреде, шумарстава и водопривреде, такмичаре и посјетиоце поздравио је помоћник министра Ненад Катанић, рекавши да је до сада био на свих пет штрапаријада и да је сваке године организација све боља.

„На оваквом мјесту, у арени испред нас, видјећемо шта значи синергија између власника грла и животиње. Само врхунска синергија може донијети резултат и побједу власнику, а овај врхунски спорт ће и данас показати да само најбољи може да побједи“, рекао је, између осталог, Катанић

 

ЗА СВАКОГ ПО НЕШТО


Већ помало нестрпљиви и коњи и њихови власници, али и многобројни гледаоци, једва су дочекали почетак такмичења. Самци лаке категорије имали су око поднева част да отворе такмичење. Звјездан, Тарић Зикрета из Кладнице, Општина Сјеница, први је ушао у арену, а након њега још девет коња у овој дисциплини. Двоструку побједу остварила су грла Драгана Оцокољића, Баћа и Бећар и они су уз још тројицу ривала, једини успјели да пређу циљну линију, а побједнику Баћи за то је било потребно мање од 45 секунди.

Петко, Симе Симића, у такмичењу средње категорије, до 650 килограма, за 36 секунди прешао је тешку стазу, испред врло доброг Рубина, Зорана Стојановића Зиса, чији је заостатак за побједником износио мање од двије секунде. Петко је кандидат за „Грло године“ на штрапаријадама, а плод је то добре утренираности и тимарења у штали браће Симић из Попучака код Ваљева.

Тешка категорија за самце је имала најмање такмичара, али је била и најзахтјевнија. Соко, Џафера Чаркаџића из Сјенице за минут је прешао стазу, седам секунди брже од свог имењака власника Самира Аличића из Изачића код Бихаћа. Трећу позицију изборио је Макс, Душана Лукића Дуцеље из Дрнића код Босанског Петровца. Самир Аличић, захваљујући се касније организаторима, рекао је да је први пут дошао у Србију и да до сада ни на једној штрапаријади није љепше дочекан, а да му је животна жеља била да дође и види Београд. Позвао је све учеснике и гледаоце да 23. 09. дођу у Изачић на штрапаријаду, гдје је он један од главних организатора.

Велика врућина условила је вријеме за предах, да се нешто поједе и попије, обиђу шатре, али и посјете штандови на којима је продавана опрема за коње, али и пољопривредни производи. Један дио гледаоца није могао да испрати све трке непосредно поред стазе па су многи свој поглед усмјерили на видео бим. Добра одлука организатора и већа прегледност за оне који нису могли да изборе бољу позицију око арене. Добро мјесто се тражило и у реду гдје се дјелило месо тек печеног бика. Пратећи такмичење, ваши репортери су стигли да га фотографишу, готово огољеног. Прорадила је јачим интензитетом и музика испод шатри, дјеца су се играла на лијепо уређеном игралишту. За сваког се нашло понешто занимљиво да прекрати паузу до почетка такмичења парова.

 

ТАРЗАН И ХЕРКУЛЕС АПСОЛУТНИ ПОБЈЕДНИЦИ


Арена је поново почела да кључа пред почетак такмичења парова. Први су опет на стазу изашли коњи са најмањом килажом и поново је Петко, сада са Голубом у пару био неприкосновен. Грла Симе Симића за 25 секунди су прошла стазу, три секунде брже од Риђе и Бећара власништво Врцић компани из Сјенице.

Два Сокола власништво Џафера Чаркаџића из Сјенице нису имали конкуренцију у средњој категорији. Више од шест секунди су имали предност над јединим правим конкурентима Сивцом и Мангом, власника Жарка Николића Плавог.

Пред саму завршницу поново су организатори направили паузу и ту им се може наћи једина замјерка , јер се такмичење у најелитнијој категорији парова тешкаша добрим дијелом одигравало по мраку. Опасно и за коње и за њихове власнике. Наравно да то није утицало на резултате, јер су најбољи побједили. Једини који су прошли циљну равнину у планирана три минута ограничења били су Тарзан и Херкулес власништво ГАС ПЕТРОЛ ДРВОДЕКС-а из Мркоњић града и овом побједом постали и апсолутни шампиони Штрапаријаде у Жарковцу. Зисовим Рубинима мало је остало да дођу до самог циља, зауставили су се на 71,40 метара. Док су Силба и Ацко из Врцић компани из Сјенице стали на 66,30 метара заузевши треће мјесто.

Док је мјесец изнад Жарковца увелико освјетљавао арену и бину изнад ње, гдје су дијељене награде и пехари, велики број гледалаца отишао је са попришта цјелодневног надметања. Штета јер је требало на крају громогласним аплаузом наградити власнике четири најбоља самца и пара. Њихова љубав према коњима и жеља да се не угаси традиција извлачења трупаца из шуме уз њихову помоћ, превазлази оквире било каквог такмичења. Славље је настављено под шатром, дубоко у ноћ, уз музику оркестра браће Дмитровић и пјевачицу народне музике Ћане.

Текст и фотографије : Жељко ЂЕКИЋ

ПОБЈЕДНИЦИ


[ezcol_1half]

– САМЦИ –

ЛАКА

1. Оцокољић-Баћа 44,87
2. Оцокољић-Бећар 1,07
3. Тарић-Тарзан 1,17
4. Ђокановић-Рубин 1,32

СРЕДЊА

1. Симић-Петко 34,01
2. Зис-Рубин 36,00
3. Чаркаџић-Соко 50,80
4. Аличић –Соко 52,29

ТЕШКА

1. Чаркаџић-Соко 1,01
2. Аличић –Соко 1,08
3. Лукић-Макс 1,18
4. Врцић-Симба 1,28

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

– ПАРОВИ –

ЛАКА

1. Симић-Петко и Голуб 25,01
2. Врцић-Риђо и Бећар 26,94
3. Протић-Гидран и Соко 29,49
4. Оцокољић-Баћа и Бећар 38,82

СРЕДЊА

1. Чаркаџић-Соко и Соко 45,66
2. Николић-Сивац и Манго 52,78
3. Ђокић-Петко и Цветко 58,28
4. ЗИС-Рубин и Рубин 1,02

ТЕШКА

1. Гаспетрол-Дрводекс Тарзан и Херкулес 1,43
2. ЗиС-Рубини 71,4 м
3. Врцић-Симба и Ацко 66,3
4. Чаркаџић-Соко и Брњо 56,23

[/ezcol_1half_end]
Нема коментара

Напишите коментар