Крајишке игре, пјесме и обичаји 2022.

Поводом обележавања Светског дана избеглица Градска општина Земун и Удружење избеглих, расељених и досељених лица ”Завичај – Београд” у недељу, 19. јуна у земунском насељу Бусије организовали су манифестацију ”Крајишке игре, пјесме и обичаји”.

Целодневни програм почео је наступима бројних етно-певача, гуслара, певачких група, народних песника и културно-уметничких друштва.

Такође, организован је вишебој у традиционалним дисциплинама попут бацања камена с рамена, надвлачења конопца, превлачења штапа, скока у даљ, а најмлађи су могли да се опробају у скакању у врећама.

Бројна крајишка удружења и делегација Градске општине Земун након помена, одали су пошту и положили венце погинулим браниоцима Републике Српске Крајине и Републике Српске на споменик страдалницима.

Манифестацију ”Крајишке игре, пјесме и обичаји” отворио је председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, истичући да је Општина покровитељ ове манифестације која се одржава 13. пут, и да су Бусије центар крајишке популације, будући да је велики број избеглих из бивших република СФРЈ нашао свој нови дом управо у Земуну.

”Овакве манифестације су важне јер чувају од заборава обичаје и навике донете из завичаја, али на исти начин показују и прихватање баштине Земуна. Земун је као мултиетничка средина изузетно гостопримљива и раширених руку је примио своје нове комшије који су саградили овде домове, и који се уверен сам, својим радом и оданошћу одужују Земуну”, рекао је председник Ковачевић, и позвао крајишка удружења и присутне званице да се на овом истом месту окупе 27. јуна када ће бити одата пошта команданту јединице милиције Крајине Миливоју Рашуу, који је водио операцију ”Коридор” 1992. године, кључну за опстанак српског народа и његову везу са Србијом.

У име организатора Ненад Абрамовић, захвалио се општини Земун на континуираној подршци која омогућава сваке године крајишко саборовање, када се поред неговања традиције указује и на положај избеглих и расељених, и на права која треба да буду остварена у пуном капацитету, истакавши да је култура сећања основ опстанка и будућности српског народа где год он био.

Централни догађај, надметање у косидби изазвао је највише пажње, а организатори су се побринули да сви учесници буду награђени.

Најбољи косци за 2022. годину су Ђуро Керкез, Жељко Бурсаћ и Бошко Миљуш.

Игор Вукчевић, саветник председника ГО Земун уручио је медаље и пехаре победницима вишебоја, као и плакете учесницима у програму.

Захвалнице су уручене и јединици Војске Србије која је служила војнички пасуљ и припадницима Министарства унутрашњих послова који су бринули о безбедности свих учесника, укључујући и ватрогасну бригаду.

Посебне медаље заслужиле су две даме које су се надметале у косидби.

Земунско насеље Бусије и ове године било је центар окупљања Крајишника, који негујући обичаје чувају свој завичај, културно наслеђе и преносе га младим генерацијама.

Градска општина Земун је ову манифестацију уврстила у годишњи календар, као догађај од посебног значаја, који се са препознатљивим програмом одржава од 2010. године.

Преузето са: земун.рс

Нема коментара

Напишите коментар