На базару умотворина и рукотворина Банијци показали своју културну баштину

У организацији Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније, а под покровитељством Градске општине Земун 19. јуна у Дому културе у Угриновцима одржан је трећи изложбено-продајни базар под називом Базар банијских умотворина и рукотворина Банијаца.

Поред базара гости су уживали и у краћем културно-умјетничком програму и ревији банијских ношњи.

Гости ове манифестације су били Бошко Радовановић, представник општинског Вијећа Градске општине Земун који је у своје име и име предсједника Општине Земун поздравио присутне и изразио задовољство што могу да помогну у одржавању оваквих манифестација. Међу гостима били су и представници МЗ Угриновци који су такође својим дјеловањем помогли ову манифестацију.

Бошко Радовановић, представник ГО Земун

Предсједник Удружења Мирослав Ковјанић захвалио се свим гостима.

– Овим дружењем чувамо наш идентитет и културу да баштинимо и преносимо на млађе генерације. Да не допустимо да падне у заборав оно што су нам преци оставили. Ова ревија представља периоде из живота наших предака. Само на овакав начин идентитет једног народа може се очувати јер сваки детаљ наших ношњи, шара, вез, представља идентитет и културу нашег краја. Нашим радом и вашим излагањем оплемењујемо културу краја у ком живимо, а истовремено све то преносимо на млађе генерације да знају ко су, шта су и коме припадају. Крајишници својим радом дају велики допринос друштвеном, економском, спортском и културном животу Србије. Захвалио бих се свим члановима удружења Банијаца, а посебно члановима Управног одбора који су вриједно радили, а и даље раде на унапређењу нашег, а и вашег удружења. Посебно поздрављам представнике Градске општине Земун на челу са предсједником Гаврилом Ковачевићем који су препознали нашу љубав према родном крају и да пренесемо на млађе генерације само дио оног што су нам преци оставили, радили и стварали. Без њихове финансијске помоћи не бисмо могли организовати овај базар. Захвалио бих се и МЗ Угриновци и предсједнику Зорану Туфегџићу за све што су досада чинили и чине за нас. Поздрављам све присутне излагаче што су дошли и дали свој допринос, а посебно нашој драгој колегиници и члану Управног одбора, Дани Богдановић на великом раду и труду да овај базар буде приказан у што бољем свјетлу.“ – рекао је Ковјанић.

Током културно-умјетничког програма наступали су женска и мушка пјевачка група као и старија и млађа фолклорна груга.

Чланица удружења Банијаца из Зрењанина, рођена Нишлијка, Јанкуловски Рада рецитовала је пјесму „Косовски Божур“.

На модној ревији је представљена мушка и женска народна ношња са Баније .

Женска народна ношња: кошуља или хаљина од бијелог тканог платна, вертун или кецеља, лајбец или прслук или кожу, рубац или повезача, појас црвени ткани, чарапе вунене плетене, опанци црни кожни и дукати који уљепшавају сваку жену.

Мушка народна ношња се састоји од кошуље од домаћег бијелог тканог платна, гаће или хлаче од домаћег бијелог тканог платна, шрљак или црни шешир, зубун или лајбец од штофа чоје, ћемер широки од коже, чарапе плетене од вуне и опанци црни кожни.

Захвалнице су уручене представницима Општине Земун, МЗ Угриновцима, истакнутим гостима и члановима удружења Банијаца.

Кроз програм присутне је водила шармантна Банијка Дијана Вила.

У продајном дијелу у понуди су били кожна галантерија, ручни радови, карте Баније, памучне мајице, књиге банијских писаца…

Фотографије са базара погледајте у нашој ФОТОГАЛЕРИЈИ

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар