ГУРАЈУ „ГЕНОЦИД“ У СКУПШТИНУ УН: Шта се крије иза нове резолуције о Сребреници за коју лобира Сарајево

По налогу шефице дипломатије БиХ Бисере Турковић, стални представник те државе у Уједињеним нацијама Свен Алкалај добио је налог да се додатно ангажује како би се резолуција о „геноциду“ у Сребреници што пре нашла на дневном реду Генералне скупштине УН.

Тим документом, за који званично Сарајево већ дуже лобира по ходницима на Ист Риверу, захтева се да 11. јул буде „међународни дан сећања на геноцид“, да се најстроже кажњава свако негирање, па чак и да се у школски програм убаце лекције о свему што се дешавало 1995. године.

Како „Новости“ сазнају, Бањалука је одмах послала писмо државама чланицама УН, у којем српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истиче да Алкалај нема овлашћења за вођење спољне политике и да стално злоупотребљава положај на којем се налази. Наводи се и да му је интегритет значајно опао након што је против њега подигнута кривична пријава у Суду БиХ, а због антиуставног деловања током мандата.

Жртава у рату у БиХ било је на свим странама. Иако су се у трагичном сукобу сви борили против свих, жртве су, нажалост, и даље предмет политичке манипулације – указује Додик у писму.

Према нашим сазнањима, иницијативу о резолуцији у УН недавно је послала невладина организација „Радна група за БиХ“, а након што је документ стигао у УН, реаговала је Бисера Турковић и 16. јуна издала инструкцију Алкалају:

– Током састанка са званичницима УН, као и представницима Холандије и других чланова УН, добили смо информацију о припремама нацрта резолуције ГС УН. С тим у вези, потребно је да се Стална мисија БиХ при УН укључи у припреме и активности у циљу успешне реализације и коначног усвајања нацрта резолуције.

Обрад Кесић, шеф Представништва РС у Вашингтону, каже, за „Новости“, да још чека додатне информације око потеза Алкалаја и додаје да ово није његов само још један скандал, него озбиљан удар на заједничку државу:

– Ово још један доказ да су институције заједничке државе БиХ приватизоване од стране СДА и њихових партнера у такозвани пробосански политички блок. Већ дуже влада самовоља у МИП БиХ, који је усмерен само да служи интересима политичког Сарајева и СДА. Сваки потез, попут овог Алкалајевог, удар је на заједничку државу и доводи је ближе распаду.

Кесић даље каже да политичке партије и лидери у РС који одбијају да изграде јединствени национални политички фронт против оваквих потеза и кршења Устава БиХ и Дејтонског споразума, помажу и охрабрују Алкалаја и његове налагодавце у Сарајеву да наставе са својом националистичком агендом.

Директор Историјског института, проф. др Александар Растовић, ову иницијативу види с једне стране као представу, док с друге стране као опасан притисак на Републику Српску, српски народ и на крају Србију:

– Бошњачки руководиоци праве циркус и покушавају да оптуже РС, српски народ и Србију да су одговорни за наводни геноцид које су јединице војске Српске наводно починиле 1995. Наравно, тамо се ради о великом злочину и то нико не спори, али и многи стручњаци широм Балкана и Европе оспоравају да се ради о геноциду, јер постоји јасна дефиниција шта је геноцид. Њихов план је унитарна Босна, коју Дејтонски споразум не признаје, а по њему је за сваку и безазленију одлуку потребна сагласност Председништва које води спољну политику односно три члана.

Подсетимо, у јулу 2015. Велика Британија је поднела иницијативу у Савету безбедности УН да се српски народ прогласи геноцидним, али захваљујући вету који је уложила Русија, то је спречено.

novosti.rs
Нема коментара

Напишите коментар