АКТУЕЛНО:

Крајишници организовали први турнир у балотама у Лазаревцу

Први турнир у балотама у Лазаревцу у организацији Удружења Српска Крајина одржан је 28. априла на теренима Техничке школе у Лазаревцу. На турниру је учествовало 16 екипа из различитих делова Србије, од Суботице до Крушевца, а екипе су чинили Крајишници пореклом од Северне Далмације до Лике , где су Личани из Попине били најбројнији.

У име организатора турнира пригодним речима обратио се такмичарима и отворио турнир председник Удружења Владан Новаковић.

Турнир је по народној традицији игран са дрвеним балотама на два терена, а како је циљ турнира био да се окупе Крајишници из различитих крајева, да се уз игру и песму друже и размене добру енергију, такмичење је било у другомплану.

Победничка екипа првог турнира у балотама била је екипа Крајишника из Подинарја „Обреновац“, настањена у Обреновцу коју су чинили Баша Паја, Душан Радуловић и Милан Вучковић (са резервним чланом стаменим чика Јовом Шаин, који има скоро 90 година).  Други су били екипа домаћина „Лазаревац 1“ у саставу: Ђурађ Кнежевић, Плавша Зоран и Плавша Глишо. Треће место је заузела екипа „Овча“ у саставу: Стево Вујатовић, Тутуш Петар и Тутуш Зоран. Како званично није одређен први играч турнира, утисак већине учесника био је да је то један од најстаријих учесника, а из редова победника, Паја Баша.

По завршетку такмичарског дела за све учеснике приређена је вечера у ресторану „Тераса“ где је организовано и проглашење победника и уручивање награда, а након тога је уз добар гулаш и одличну крајишку музику, у извођењу певача Срђана Козлице, настављено дружење.

Прве три екипе су добиле пехаре и медаље, а у духутрадиције победничка екипа је награђена

сувим пршутом из сушаре „Плавша“. Сама награда је у једном тренутку по жељи самих победника

„жртвована“ и на задовољство свих подељена међу учесницима.

Према речима једног од чланова Удружења и организатораМиленка Добријевића овај турнир је био прилика да се видеКрајишници који се нису дуго срели.

„Занимљиво је и то да су се на овом турниру први пут у животу сусрели блиски рођаци, чије је претке пут радвојио и делом из Лике одвео на Свету српску земљу   Косово и Метохију. То су Протић Зоран и Лукић Петар из Попине.Турнир је у потпуности испунио наша очекивања, а то је дасе учесници опусте, склопе нова познанства и можда новезаједничке послове у будућности“, поручио је Добријевић узобећање да ће се оваква дружења и убудуће организовати.

На турниру су учествовале екипе „Лазаревац 1“, „Лазаревац 2“, „Попина 1“, „Попина 2“, „Попина 3“, „Wagner grupa“, „Пластово“, „AS  Алтина“, „Динара“, „Книн“, „Цар Лазар“, „Обреновац“, „Овча“, „Отућа, „Крушевац“ и „Краљево“.

 

новинарка „Српског кола“

Весна Пешић

 


Нема коментара

Напишите коментар