„Крвави октобар“ у Крагујевцу – масовно стрељање Срба, Јевреја и Рома

На данашњи дан 1941. године Нијемци су извршили највеће стријељање Срба и Јевреја у Крагујевцу када су пред стрељачки вод извели око 3.000 људи, међу којима су били и ученици и професори овдашње гимназије.

Стријељање је почело у 7.00 часова ујутру, а завршено је у 14.00 часова.
Међу стријељаним су били ученици и професори гимназије, шегрти, чистачи обуће…

Један од професора, загрлио је ученика које је стајало поред њега и, прије него што су га меци пресијекли по тијелу, изговорио је: „Пуцајте, ја и даље држим час!“.

Ово масовно стријељање одмазда је за погибију десет њемачких војника у нападу партизана 16. октобра 1941. на 3. батаљон 749. пешадијског пука Вермахта. За њих 10, убијено око је 3.000 становника Крагујевца и околних мјеста.

Прва масовна стријељања Нијемци су извршили у околини Крагујевца 19. октобра 1941. године када су у селу Грошница ликвидирали 234 особе српске националности.

Истог дана Нијемци су на препад окупили 109 особа у селу Маршић. Тада су стријељали 103 Србина, док их је шест преживјело. У селу Мечковац /данас Илићево/ ликвидирали су 75 Срба.

Сутрадан, 20. октобра 1941. године Нијемци су извели на стријељање двије групе цивила – прво су побили 66 особа, међу којима је највише било Јевреја, а потом и групу од 53 особе.

Пјесникиња Десанка Максимовић, након што је чула детаље масакра у Крагујевцу, написала је пјесму „Крвава бајка“, која је објављена тек након рата:
„Било је то у некој земљи сељака на брдовитом Балкану, умрла је мученичком смрћу чета ђака у једном дану. Исте су године сви били рођени, исто су им текли школски дани, на исте свечаности заједно су вођени, од истих болести сви пелцовани, и сви умрли у истом дану…“

У знак сјећања на недужне жртве подигнут је Спомен-парк „Крагујевачки октобар“, а код споменика стријељаним ђацима и професорима у крагујевачким Шумарицама традиционално се одржава манифестација „Велики школски час“.

Преузето са: СРНА 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар