Међу 13 идентификованих Срба трудница и њена нерођена беба

Посмртни остаци труднице из породице Новковић из Дуњака код Војнића налазе се међу 13 идентификованих Срба, убијених у рату у Хрватској 90-их година прошлог вијека, саопштио је Документационо-информациони центар „Веритас“.

Међу идентификованима јуче у Загребу, налази се пет чланова породице Новковић, и то Драгић /75/, његова супруга Невенка /68/, њихов син Никола /41/, његова супруга Недељка /33/ и њихова нерођена беба /Недељка је била у седмом мјесецу трудноће/.

Сви су погинули 7. августа 1995. на друму између Жировца и Двора од гранате коју је испалила хрватска војска на избјегличку колону која је бјежала од исте те војске према Републици Српској, навео је „Веритас“.

Идентификовани су и Никола Куриљ /72/ и његова супруга Миљка /71/ из Шаша код Костајнице, затим Милева Грба /60/ и Милка Врцељ /63/, обје из Личке Јесенице код Огулина, те Петар Добросављевић /58/ из Дворишта код Крњака.

Међу идентификованима су Милан Тојага /25/ из Доњег Будачког код Крњака и Петар Рудан /45/ из Доњег Сјеничака код Војнића.

Све њих убили су у акцији „Олуја“ припадници хрватске војске или пљачкаши од 6. до 13. августа 1995. године у својим кућама и двориштима, које нису хтјели напустити, истиче се у саопштењу.

Из „Веритаса“ додају да је идентификован и Спасоје Милошевић /34/, рођен у Тењи код Осијека, живио у Пољанима код Грубишног Поља, гдје је радио као милиционер, којег су 15. августа 1991. у том селу зауставили Хрвати на барикади и одвели га на непознату локацију.

Након 40 дана из грубишинопољске полиције обавијестили су његову супругу да јој је муж мртав и закопан у кукурузишту у близини мјеста гдје је и киднапован.

Супрузи су дозволили да крајем фебруара наредне године мужевљеве посмртне остатке ексхумира и пренесе у гробницу, што је и урадила о свом трошку.

Његову супругу су 2012. године обавијестили рођаци да је неко ексхумирао посмртне остатке њеног мужа из породичне гробнице без присуства породице, због њој непознатих разлога.

Спасојина супруга и два сина, који су се још 1994. доселили у Србију, дали су крв за ДНК, која је потврдила од раније познати идентитет Спасојиних посмртних остатака.

„Веритас“ напомиње да су посљедњих 18 година из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући и ексхумације у организацији самих породица, ексхумирани посмртни остаци 1.600 Срба са подручја Хрватске и бивше Републике Српске Крајине.

Тренутно се на „Веритасовом“ списку несталих налази још 1.739 особа српске националности који су нестали у периоду 1991–1995. године на подручју Хрватске и бивше Републике Српске Крајине, међу којима је 1.256 цивила, од којих 484 жене.

„Веритас“ истиче да тренутно располаже подацима за више десетина познатих мјеста укопа са посмртним остацима 163 лица на подручју Хрватске, покопаних углавном под ознаком „непознат“, који и 24 године по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију.

Информацију о идентификацији 13 жртава српске националности у Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу, јуче је објавила Комисије за нестала лица Владе Србије.

С друге стране, хрватско Министарство ратних ветерана саопштило је да су идентификовани посмртни остаци 13 лица из посљедњег рата, који су „ексхумирани из асанацијских и појединачних гробница на подручју Сисачко-мославачке, Карловачке и Бјеловарско-билогорске жупаније“.

 

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар