АКТУЕЛНО:

Кућанци – за православце свето место

Литургија у обновљеном храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља.

У Кућанцима, родном месту српског патријарха Павла, 11. септембра, у организацији Епископије Пакрачко-славонске обележен је празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, у народу познатији као јесењи Свети Јован или Јован Главосек. Свету Архијерејску Литургију у обновљеном храму Светих апостола Петра и Павла служили су епископ пакрачко-славонски Јован те епископ диоклејски Методије (секретар митрополита Амфилохија) уз многобројно свештенство славонске епархије.

Празник Усековања главе Светог Јована Крститеља спада у један од најзначајнијих православних празника на којем се окупљају верници на молитви, а осим њега једнако тако значајни празници су и 13. јул, на Павловдан, када је храмовна слава, споменуто Усековање, 11. септембра, када је рођен и патријарх Павле, и 15. новембар, дан његовог упокојења.

Српска православна црква слави Усекованије главе Светог Јована Крститеља као успомену на дан смрти светитеља који се као савременик Исуса Христоса и његов крститељ сматра последњим пророком Старог и првим пророком Новог завета. Смрт светог Јована догодила се пред Песах, а празновање 11. септембра установљено је због тога што је тог дана освећена црква коју су подигли на његовом гробу у Севастији цар Константин и царица Јелена. Епископија Пакрачко-славонска једна је од најактивнијих, а од када је на челу Епархије владика Јован ствари су кренуле набоље па се Епархија обнавља како физички тако и духовно.

Многи храмови су добили обновљен лик, а првенство епархије су Епископски двор у Пакрацу, Саборни храм Свете Тројице, манастир Јасеновац и Кућанци, родно имање патријарха Павла, и храм Светих апостола Петра и Павла, где је он крштен. Епископија Пакрачко-славонска због свега наведеног постала је за православце света регија, а Кућанци посебно важно место. Због тог значаја Кућанаца у овом месту 15.и 16.новембра ове године ће бити обележен јубилеј 800. година аутокефалности СПЦ, и посвећење храма. Према најавама том приликом Кућанце ће посетити српски патријарх Иринеј те митрополити јерусалимски и атински.

Преузето са: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар