Oдржан сајам књига у Бањалуци

Међународни Сајам књига 24. по реду, који је у Бања Луци одржан од 10.09. до 16.09.2019. године, пружио је прилику поштоваоцима писане ријечи да се упознају са новитетима у свијету књижевности, као и са новим дјелима домаћих и свјетских аутора. Кроз књиге се на најљепши начин промовише култура те један овакав догађај употпуњује културно богатство једног народа. Најбројнији посјетиоци сајма били су лингвисти, књижевници, љубитељи књиге и најмлађи нараштаји који су долазили организовано са школама и вртићима. Дјеца треба да се од малих ногу упознају са књижевним дјелима и развијају љубав према читању и књизи.

Своја издања су изложили Удружење издавача Републике Српске, Графички атеље Дерета, Нова књига из Подгорице, Завод за уџбенике и наставна средства из Бања Луке, Завод за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева, Завод за уџбенике и наставна средства из Београда, Књига из Приједора, Библионер из Бања Луке, Лагуна, Делфи, Креативни центар, Књижара Носталгија из Приједора, Глас Српске, Арт Сцена из Бања Луке, ЈУ “Андрићев институт“ из Вишеграда, Заједница издавача у Босни и Херцеговини, Србско Сабрање “Баштионик“, МУП Републике Српске, Каирос из Сремских Карловаца и други.

Представник Удружења издавача Републике Српске Мирослав Стијак упознао нас је са тим да се у оквиру удружења издаје часопис “Крајина“ који се издаје од 2001. године. Излази 4 пута. Поред наведеног, Стијак припрема “800 година аутокефалности“ који ће изаћи до Београдског сајма.

Представник дечије издавачке куће “Пчелица“ из Бања Луке, Младен Благојевић нас је упознао са књигама чији су они издавачи. “Пчелица“ је позната по дјечијим књигама, а најпознатији су по школској литератури. Њихови наставни листови су обавезна наставна средства у школама. Поред тога, ту су и Збирке за мале, Математика за напредну децу, математика по нивоима. У оквиру њиховог издаваштва су и књиге за дјецу намјењене очувању српске духовности и упознавању најмлађих нараштаја са српском историјом. Као примјер, прелистали смо књигу за дјецу издату поводом 100 година Великог рата, први дио израђен у стрипу, да би се прилагодио дјеци, а други дио је документарни са стварним сликама и подацима. Дјечија књига о Момчилу Гравићу, кандидат је за најбољу књигу на сајму, а говори о најмлађем војнику који је са 9 година прешао Проклетије.

У наставку обиласка сајма, представник књижаре “Носталгија“ из Приједора Драган Ступар, рекао нам је да “Носталгија“ садржи и антикватијат и књижара. На штанду има разних колекција књига Чехова, Стендала, Достојевског, Гогоља, Андрића, Хесеа, Петра Кочића:

– Боримо се класиком против модерне литературе. Код нас су најпродаваније књиге од Стоуна, Ничеа, Сабата, Марк Твена, Досојевског, Меше Селимовића, Орхана Памука, то форсирамо и до тога се држимо. Ми смо књижара која 20 година ради и опстаје, ради у свим босанским градовима, рекао је Ступар.

 

 

Поред излагања књига, посјетиоци су имали прилику и да присуствују панел дискусијама од којих је једна организована на тему “Језик и медији“. Језичка писменост у медијима, дневним новинама, на телевизији, употреба ћирилице и латинице, те труд који појединци улажу у правилност употребе нормираног језика само су неке теме које су биле заступљене у разговору између лингвисте Милорада Телебака, књижевника Марка Шелића и више асистенткиње на Филолошком факултету у Бања Луци, Соње Леро Максимовић.

– Не може се књижевност учити без читања дјела. Језик треба учити да би могао да обави функције које има. Да би обавио функције, мора бити нормиран и значи да га треба учити. Један од највећих проблема данашњице је најезда страних речи у медијима и уопште у говору, рекао је Телебак.

На Сајму књига у Бања Луци додјељене су традиционалне сајамске награде за најбоља издања и издаваче. Тако је сајамску награду “Моштаница“ за издавачки подухват добила књига “Ћирилични натписи на стећцима“ Горана Ж. Комара у издању “Ободског слова“ из Подгорице. Признање “Липље“ за савремену књижевност додјељена је роману “Верушка у данима неба“, Горана Лабудовића Шарла у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, која је овогодишњи добитник “Златне сове“. Најбоља књига за децу обиљежена је признањем “Гомионица“ је “Наша гошћа година“ Добрице Ериће у издању Креативно центра из Београда. Сајамска награда “Ступље“ за неговање српске традиције и православне духовности додјељена је Петру Пијановићу за књигу “Анђели и ратници“ у издању Завода за уџбенике из Београда.

Према општем утиску издавача и продаваца књига, највише се чита белетристика, односно литература која служи за одмор и разоноду, затим психолошка литература и историјске књиге.

Новинар Српског кола

                                                                                                          Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар