Антифашисти оптужили Бозанића да брани усташке злочине у Зрину

Реагирајући на суботњу проповијед кардинала Јосипа Бозанића Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБА) упутио је отворено писмо Бозанићу оптуживши га да је постао „бранитељ усташких злочина“ и „ширитељ неистина фалсифицирањем повијесних чињеница“.

„Господине кардинале, запањила нас је Ваша проповијед у Зрину, у којем сте говорили о наводним злочинима партизана и нарицали над убијеним усташама из тог мјеста, проглашавајући их невиним жртвама. Ви, господине Кардинале, уз бискупа Кошића, постали сте ширитељ неистина фалсифицирањем повијесних чињеница. Постали сте бранитељи усташких злочина, иако добро знате што су усташе, од травња 1941 до свибња 1945 године, починиле над Србима, али и другима на тлу Хрватске и Босне и Херцеговине“, стоји у писму из САБА-е упозоравајући да још има живих свједока који се добро сјећају усташких кољача из Боричевца, Зрина, Шпановице, Петриње, Глине и других мјеста, који су поклали на десетке тисућа Срба, прије него ли је и њих затекла слична судбина. „Осуђујете тоталитарне режиме, посебно онај комунистички, али при томе негирате злочине усташа и фашиста. Ви, као и ваш истомишљеник бискуп Кошић, умјесто љубави ширите мржњу. Зар је то ваше кршћанско послање. Заиста заслужујете сваку осуду“, завршавају писмо, преноси „Портал Новости“.

Бозанић и Кошић су на мисном слављу и благослову новоизграђене спомен-цркве Нашашћа светог Крижа у Зрину говорили о страдању Зрињана 9. и 10. рујна 1943. године. Казали су да су партизани под изликом како се ради о усташком селу напали Зрин, разрушили све куће, спалили жупну цркву, убили 291 од укупно 800 становника, а остале раселили те је и након Другог свјетског рата Зрињанима и њиховим потомцима био забрањен повратак у то мјесто. „Страдања су узроковале снаге које су се из четничких претвориле у партизанске постројбе, питање је коме је Зрин сметао. То је било очито због католичког идентитета мјеста. Више никада не смијемо затајити нашу истину и нећемо заборавити имена жртава“, рекао је Кошић.

Бозанић је устврдио како истина о злочину етничкога чишћења који је проведен у Зрину води даље, до саме сржи режима који није бирао средства и који је одвео у нове злочине разарања, прогонства и мржњу према Хрватској, очитовану у Домовинскоме рату. „И ово данашње спомен-славље није ревизија него визија повијести, коју смо дужни преносити млађим нараштајима. Они данас морају знати истину о којој је комунистичка власт наметнула шутњу. Нећемо се успјети суочити с прошлошћу, све док се не расвијетли истина о жртвама тоталитаристичких режима“, поручио је Бозанић.

Преузето са: Банија Онлине

Нема коментара

Напишите коментар