KУД „Табан“ из Будимпеште прославило 25-годишњи јубилеј рада и постојања

Завичајно удружење „Сава Мркаљ“ из Новог Сада на годишњем концерту српског културно-умјетничког друштва „Табан“ у Будимпешти.

Прошле године је у Српском народном позоришту у Новом Саду одржан 4. Фестивал фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ, који су заједно организовали Савез Срба из региона и Завичајно удружење „Сава Мркаљ“. Међу многобројним учесницима својим наступом посебно су се истакли чланови културно-умјетничког друштва „Табан“ из Будимпеште.

КУД „Табан“ основан је 1994. године у оквиру српског забавишта, основне школе и гимназије „Никола Тесла”, са циљем очувања аутентичних игара, народних пјесама и традиције матице. У удружењу тренутно раде три групе, дјеца узраста од 4 до 10 година, средња група узраста од 11 до 14 година и одрасла група узраста од 15 до 99 година. Ово културно-умјетничко друштво већ 25 година упознаје генерације дјеце са љепотом српских народних игара и пјесама и помаже им да усвоје основе традиционалног, српског фолклора.

Током претходних година рада КУД „Табан“ усвојио је више од двадесет кореографија и посједује неколико оригиналних, традиционалних народних ношњи. Фолклорни ансамбл је до сада наступао на бројним домаћим и међународним смотрама, у Грчкој, Македонији, Румунији, Србији, Португалији, Шпанији, Турској, Босни и Херцеговини, из које се 2008. године вратио овјенчан Првим мјестом на XIII Европској смотри српског фолклора у Источном Сарајеву.

Међу осталим вриједним наградама посебно се истичу Орден Светог Саве трећег степена, Прво мјесто на XIII међународном фестивалу у Македонији, Сребрна плакета на VII Европској смотри српског фолклора у Десци, Светосавска повеља и одликовање Самоуправе Срба у Мађарској, Треће мјесто за музичко и вокално извођење на XII свјетском фолклорном фестивалу у Палма де Мајорки, Треће мјесто на 13. Међународном културно-умјетничком фестивалу у Истанбулу и многе друге.

Обиљежавању 25 година рада и постојања КУД-а „Табан“ у присуствовало је 16. јуна 2019. године више од 1.000 људи. Међу бројним званичницима били су и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је дошао у тродневну посјету Будимпешти, државни секретар за сарадњу са црквама и националним мањинама у Влади Мађарске, Миклош Шолтес, предсједник Скупштине АП Војводине и предсједник странке Савеза војвођанских Мађара, Иштван Пастор, Заступник српске мањине у мађарском парламенту, Љубомир Алексов и други представници Самоуправе Срба у Мађарској.

У свом обраћању Милорад Додик је исказао велико задовољство што је у Будимпешти и што је у прилици да присуствује овом значајном јубилеју. Он је изразио жељу да се сарадња двије земље побољша и прошири. Истакао је да Бањалука, као сједиште Републике Српске, организује сусрете наших заједница и окупља дијаспору из читавог свијета те је, у име предсједнице Жељке Цвијановић, позвао културно-умјетничко друштво „Табан“ да посјети Бањалуку и да виде с којом љубављу би били дочекани, те изразио увјерење да ће се на тај начин успоставити дугорочна сарадња.

Додик је указао на важност прославе 25 година постојања културно-умјетничког друштва „Табан“, јер је то потврда да свих претходних година у Мађарској успјешно раде српске институције, међу којима је веома важна и Српска основна школа и гимназија „Никола Тесла” у Будимпешти на челу са директорком др Јованком Ластић.

„Вама који овдје живите, у овој дивној земљи, који сте грађани Мађарске, који овдје остварујете сва своја права,желим да захвалим за очување традиције српског народа кроз дуги период. Опстати и сачувати идентитет сваког, нарочито нашег народа, кроз његовање традиције, обичаја, језика и писма у модерно вријеме наметнуте глобализације, изван матице, уопште није лак и једноставан посао”, рекао је Додик.

У знак захвалности за прошлогодишње гостовање на 4. Фестивалу фолклора у Новом Саду, умјетнички руководилац КУД-а„Табан“, Душан Вуковић, позвао је представнике Завичајног удружења „Сава Мркаљ“да буду гости на јубиларном 25. годишњем концерту у Будимпешти. Позиву су се одазвали предсједница удружења Зорица Влајинић и секретар Сњежана Станишић. Оне су, уз велику захвалност на позиву,домаћину Душану Вуковићу даровале слику са мотивом Матице српске, аутора  Вељка Шестановића, са жељом да Матица српска буде симбол пријатељства њихова два удружења.

На цјеловечерњем концерту, који је трајао више од три сата, приказане су игре и пјесме из Шумадије, Мачве, Лесковца, Ниша, Врања, Босилеграда а публици се представила и женска пјевачка група КУД-а „Табан“ пјесмама из Шумадије и Херцеговине. Чланови културно-умјетничког друштва успјели су да дочарају сву љепоту и богатство српског фолклора. Велику вјештину и умијеће показали су и најмлађи фолклораши, који су будућност ансамбла „Табан“.

Подршку члановима КУД-а „Табан“, а посебно играчима Ањи Влајинић и Вељку Круљу који су потекли из њихових редова, дали су чланови  фолклорног удружења „Велико коло“ из Новог Сада, на челу са директором Миланом Веселиновићем.

Играче су на концерту пратила два оркестра, оркестар „Бабра“ и оркестар „Зора“, Крунослава Киће Агатића, заједно са Слободаном Вертетићем, који већ годинама успјешно сарађују са КУД-ом „Табан“.

На самом крају концерта публици се у име организатораобратиоумјетничкируковидилац Душан Вуковић, који је велику захвалност упутиосвим члановима а посебно играчима који су заједно са њим учествовали у спремању кореографија.

Бројни љубитељи фолклора имали су ријетку прилику и привилегију да уживају у врхунским изведбама дванаест предивних кореографија, не штедећи притом аплаузе током читавог гала концерта.

СЊЕЖАНА СТАНИШИЋ
Фото: Jaksity Ivan
Дара Чуде

Нема коментара

Напишите коментар