Лазић: Спомен-обиљежје на Казанима неадекватно без броја српских жртва

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић сматра да спомен обиљежје убијеним Србима на Казанима није подигнуто на адекватан начин, јер на њему није наведено колико је тачно Срба убијено и ко су извршиоци злочина.

Лазић каже да ово спомен обиљежје није подигнуто у складу са обичајима и традицијом српског народа, јер на њему нема православног крста и ћириличног писма.

Он је рекао Срни да породице погинулих и несталих из Републике Српске никада неће одустати од постављања спомен-плоча убијеним Србима на простору Федерације БиХ.

Лазић је навео да су у неким мјестима у ФБиХ успјели да поставе спомен-плоче, али и даље има доста мјеста гдје од федералних, кантоналних и општинских власти нису добили сагласност за њихово постављање.

– Није удовољено више пута поновљеном захтјеву Републичке организације за постављање спомен-плоче убијеним припадницима ЈНА у Сарајеву у Добровољачкој улици, Тузланској колони, гробљу `Лав` – истакао је Лазић.

Он је подсјетио да су спомен-плоче убијеним Србима постављене у ФБиХ у Гостовићима, Јелачићима, Гламочу-Камен, Јајцу, те у Новом Граду код Оџака.

Лазић је навео да су скрнављене спомен-плоче убијеним Србима подигнуте на Црном врху код Зворника, у Гостовићима код Завидовића, те у Јелачићима код Кладња.

Он је напоменуо да, за разлику од ФБиХ, у Републици Српској има доста спомен-плоча страдалим Бошњацима за чије постављање општинске власти нису тражиле некакву посебну сагласност и те плоче нико не скрнави и не руши.

Лазић је подсјетио да је Републичка организација још 2007. године покренула иницијативу да се у ФБиХ подигну спомен-плоче на мјестима гдје је у протеклом рату било масовно страдање Срба.

На Казанима, подручју Старог Града у Сарајеву, данас је откривено спомен-обиљежје посвећено убијеним сарајевским Србима током 1992. и 1993. године.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар