Вучића Вргинмосту

Лидери општине Гвозд задовољни посјетом Вучића Вргинмосту

Врга и Јовичић дочекали предсједника Вучића како доликује Кордунашима.

Десетак дана протекло је од посјете Предсједника Републике Србије Александра Вучића Вргинмосту и његовог сусрета са водством општине и мјештанима. У разговору за „Српско коло“ начелник и замјеник начелника Милан Врга и Бранко Јовичић сумирају утиске:

Како сте доживјели посјету првог државника који је послије деценија и деценија дошао у Вашу средину?

ВРГА: Посјетом предсједника Републике Србије Александра Вучића сам изузетно задовољан. Битно ми је да су задовољни и грађани. Посебно ме радује што је посјета позитивно одјекнула и код наших сународника Кордунаша и Вргомошћана који живе у Србији. И њима је ова посјета позитиван импулс и стимуланс. Свакодневно ми се јављају и захвални су предсједнику Вучићу што је за посјету изабрао баш наш крај.

ЈОВИЧИЋ: Посјет сам доживио позитивно. Сматрам да је долазак сваког државника у тако мало мјесто велики догађај, па тако и долазак Предсједника Републике Србије.
У вргомоском Дому културе који генерације и генерације памте као „кино салу“ било је двјестотињак Ваших суграђана и Срба из околних општина. Имали су прилике поставити питања и указати на своје проблеме. А предсједник Србије је посјетио и српску породицу Лапчевић.

ВРГА: Бројчани одзив грађана на скуп је могао бити и бољи, али не смијемо занемарити двије чињенице које су утјецале да наш Дом културе не буде пунији. Једна су лоше метеоролошке прилике јер је на дан посјете Вргинмост био под густим снијегом. Други разлог на који треба више обратити пажњу, јер на временске прилике не можемо утјецати, је да је ипак била присутна одређена доза страха. Као начелник општине, дакле најодговорнији човјек за укупно стање у општини, сматрам да је одређен број људи, што су ми и рекли у данима послије посјете, одустао управо због страха од непознатог, односно од непознанице како ће свеукупно протећи прва посјета неког државника који је након деценија и деценија дошао у Вргинмост. И какав ће бити ехо посјете? Јесте да је то ирационалан страх, али сваки појединац има право да размишља о себи. Све је прошло заиста и више него добро и другачије и нисмо очекивали.

ЈОВИЧИЋ: Током посјета у директном сусрету са грађанима било је пуно постављених питања и искрених ријечи. Ја бих рекао да је владала велика доза знатижеље и са једне и са друге стране. Гост је хтио видјети како се живи на овим подручјима а локално становништво је жељело сазнати на који начин он види нашу свакодневницу. Посјет породици Лапчевић је протекао срдачно те је био дочекан на прави кордунашки начин.

На које конкретне проблеме сте указали и јесте ли добили нека обећања за помоћ?

ВРГА: Оно што нам је обећано у виду донације и више је од очекиванога. Рачунална опрема за наше ученике, трактор, малчер и возило нису само симболичка геста већ нешто што ће имати свакодневну употребу и више је него практичан допринос квалитети овдашњег живота. Захвални смо на тому, као што смо апсолутно сигурни да ће у врло скоро вријеме доћи до реализације обећања. Тим више јер смо и даље у контакту са кабинетом предсједника Вучића као што ћемо и остати у контакту јер смо отворили многа питања у којима нам искрено осјећам желе и могу помоћи.

ЈОВИЧИЋ: Ми смо свјесни чињенице да Предсједник Републике Србије не може директно рјешавати проблеме људи који живе овдје, али индиректно кроз разговоре са руководећим људима Републике Хрватске може придонијети побољшању животног стандарда овдашњег становништва. На првом мјесту конкретних проблема је питање инфраструктуре; електрификација, водоопскрба, одводња, цестоградња, незапосленост, те укупна проблематика која је настала као директна посљедица рата – обнова, стамбено збрињавање, исплата заосталих мировина, конвалидација радног стажа.

Б. Ркман

Нема коментара

Напишите коментар