ТРИФУНДАН: Додик обишао Србе у Крњаку код Карловца

Сналазимо се, живимо како можемо и трудимо се да будемо сложни и у добрим односима са комшијама Хрватима.

Тако причају у Крњаку надомак Карловца, општини у којој је седамдесет одсто, од скоро двије хиљаде становника, српске националности. Свако, кажу, гледа своја посла и по вјери се не дијеле.

“Немамо ми међунационалних проблема. Ми имамо извршну власт, српску на подручју општине, имамо и у представничком тијелу већину а и односи међу људима су коректни и ту стварно нема никаквих проблема”, каже Дејан Михајловић, начелник општине Крњак.

То не значи да нема неких других. Бољи живот и већи стандарду у земљи која је чланица Европске уније за многе је празна прича.Срби у Карловцу кажу да дијеле судбину осталих Срба широм Хрватске. Егзистенцијални проблеми су у првом плану и немогућност проналаска посла. Иако их на подручју града има више од десет одсто, кажу да је запошљавање у државним институцијама спало на свега нешто више од један одсто. Међутим, горући проблем је, ипак, нешто друго.

Према посљедњем попису, у Карловцу живи око десет хиљада Срба. Локални свештеник каже да је поразно колико их долази у цркву.

“Из неких разлога, највјероватније из страха, у нашу цркву долази педесет породица, педесет кућа. То је,значи, око 400 становника”, каже протонамјесник Предраг Сушић.

Како живе, дошао је да пита и предсједник Републике Српске. Са епископом горњкарловачким, који је обиљежио и крсну славу Трифундан, разговарао је о положају Срба на Кордуну.

“Ја сам овдје из разлога да будем с њима данас, да их охрабрим у том погледу да видим на који начин можемо помоћи”, изјавио је предсједник РС Милорад Додик.

“То је за нас подршка да можемо да идемо ка бољем”, рекао је Герасим, епископ горњокарловачки.

Напријед се иде и у изградњи парохијског дома у центру Карловца. Остало је да се уреди вањски дио. Црква Светог Николе тик уз дом је обновљена, а неколико пута је била обијена.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар