Oдржана трећа Велика скупштина Српског народног вијећа у Загребу

Трећа Велика скупштина Српског народног вијећа одржана је 13. фебруара 2018. године у дворани Ватрослав Лисински у Загребу. Велика скупштина представља наставак традиције одржавања црквено-народних сабора Срба у Хрватској. Српско народно вијеће (СНВ) је ту традицију обновило, у мају 2008, када се окупио више од 1.500 изабраних већника мањинских српских већа из цијеле Хрватске. Била је то прва Скупштина Срба из Хрватске одржана након Другог свjетског рата.

На трећој Великој скупштини СНВ-а окупили су се делегати из више општинских, градских и жупанијских вијећа Срба из цијеле Хрватске, уз представнике свих других српских организација. На сjедници Скупштине je усвојенa изјавa, које ће бити достављенa институцијама Републике Хрватске и њеној јавности, те институцијама Републике Србије и релевантним међународним организацијама.

Делегатима треће Велике Скупштине СНВ-а обратили су се Предсједник Србије Александар Вучић, предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, Градоначелник Загреба Милан Бандић и Милорад Пуповац. Скупштини су присуствовали и министарке у Влади Србије Зорана Михајловић и Јадранка Јоксимовић, бројне личности из јавног и културног живота, црквени достојанственици, амбасадори. Међу присутнима био је и замјеник предсједника Одбора за дијапсору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар