Личани скупљали новчане прилоге за храм Светог Нектарија Егинског у Суботици

На сјеверу Бачке 18. фебруара 2018. године одржано традиционално пето Личко прело

Да године проведене у питомој бачкој равници нису избрисале горштачки менталитет и старе обичаје Личана, могли су се увјерити сви који су у суботу у ресторану Спартак посјетили Личко прело у Суботици.

Прело, које је организовало Удружење Лика, окупило је више од 350 Личана и Личанки свију генерација и на кратко их вратило у завичај који су вољно или невољно напустили. У личним исправама Доњи Лапац, Кореницу, Удбину, Госпић замијенили су Суботица, Бачка Топола, Липар и друга бачка мјеста, али је, како се могло видјети, срце остало тамо гдје су коријени.

– Традиционална прела су се одувијек одржавала у зимском периоду, јер тада није било радова у пољу, те је народ имао више времена за дружење. У прошлости, прела су се одржавала у кућама, када би се мушкарци картали и причали шале или мудро зборили, а жене везле и штрикале – подсјећа Милош Борјан, предсједник Удружења Лика.

– Ово прело има за циљ да покаже културну шароликост и богатство народа који живе у Суботици, али и да Личане врати својим коријенима. Као и претходна, и ово прело има хуманитарни карактер, те је дио прихода намијењен изградњи Храма Светог Нектарија Егинског на Прозивци.

У умјетничком дијелу програма наступила је група Искон, КУД Крајина из Београда, група Ликоси из Новог Сада и пјевачка група Удружења Лика. Уз уштипке, басу, подварак и друге специјалитете, шале о Дани и Мани, старе пјесме и неизоставно Глуво коло, било да су их доживјели у кршној Лици или су о њима само слушали од својих очева и дједова, Личани су показали како се чувају обичаји од старине.

www.subotica.com

Нема коментара

Напишите коментар