Ликовна изложба “Пролећно буђење“

Самостална изложба “Пролећно буђење“ организована је 01.03.2024. године у Галерији “Вељко Мацут“ на СПЕНС-у у Новом Саду. Аутори изложбе су Сашо Влаисављевић и Милан Глумац.


Сашо Влаисављевић и Милан Глумац су рођени у Оточцу, у Лици, у Републици Хрватској. Ту су завршили основну и средњу школу. У основној школи су уз помоћ наставника ликовног васпитања Милана Цвитковића открили своје таленте и тада се родила љубав према сликању. Сашо Влаисављевић и Милан Глумац су 1991. године морали да напусте своја огњишта и делили су судбину српског народа. Сашо Влаисављевић је за време рата у Републици Хрватској био заробљен у Госпићу. Тешки тренуци које је тада преживео покренули су у њему снажну жељу и мотив да слика и црта. Почео је активније да слика јер му је то помогло да заборави ружне тренутке које је преживео за време рата. Инспирацију за сликање и цртање налазио је и сада налази у завичају.


Сашо Влаисављевић је члан Удружења ликовних уметника “Ликум“, који је основан 2001. године. “Ликум“ учествује на смотрама од градског до републичког нивоа, интернационалним изложбама и манифестацијама у Србији и иностранству. Такође, организује школу сликања и цртања, колективне и самосталне изложбе слика и песничке промоције својих чланова. Поред чланства у “Ликуму“, Сашо већ годинама организује дружење матураната свих генерација из Оточца у Новом Саду и Београду. На таквим дружењима су се Сашо и Милан поново повезали. Сашо је позвао Милана да се учлани у “Ликум“ и кроз то чланство су желели да покажу своја дела што је повод ове изложбе. Сашо највише воли да слика коње, док Милана највише привлачи сликање икона.


Изложбу је отворио Сашо Влаисављевић, ово је његова друга, а Миланова прва изложба. Отварање изложбе употпунили су текстови и стихови њихових пријатеља који су дошли да их подрже и погледају уметничка дела изражена у портретима, природи, предметима из завичаја.

Новинар Српског кола

Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар